La lluita per la visibilitat dels petits editors

Una desena d’editorials com LaBreu, L’avenç, Meteora, Saldonar o Llibres del Delicte s’apleguen al col·lectiu "Llegir en Català"
llegir en catala

 

Sebastià Bennasar. Barcelona / @sbennassar

La indústria editorial catalana treu al carrer un volum aproximat de 10.000 títols cada any en la nostra llengua. Amb aquesta xifra de publicació –a la qual se li ha de sumar el nombre incessant de títols en castellà- és lògic que hi hagi una pugna molt dura per la visibilitat i per la presència a les llibreries. Aquesta és una de les batalles més dures que manté un col·lectiu d’editors independents que s’han unit per crear “Llegir en català”, un col·lectiu unit per voluntats de sinèrgies i que properament abastarà la totalitat dels Països Catalans amb la incorporació d’una editorial del País Valencià i una de les Illes que se sumarà a El Gall, l’única editorial insular ja present al grup, juntament amb les catalanes Alrevés (que edita la col·lecció Crims.cat); LaBreu, L’avenç, Llibres del Delicte, Edicions Saldonar, Editorial Meteora, Edicions del Periscopi, Editorial Gregal i Raig Verd.

“Llegir en català” s’ha presentat durant la setmana del llibre en català, que enguany ha prestat una especial atenció als petits editors, ja que diumenge a la nit parlaren en una taula rodona els representants de Barcino, Fragmenta, Adesiara i Obrador Endèndum, que presentaren la situació d’editorials més especialitzades; mentre que a la fira se’n poden trobar moltes altres que no estan en cap dels grans grups i que demostren que el panorama de l’edició en català està molt viu. Tant Ilya Perdigo com Laura Huerga, que exerciren de portaveus del col·lectiu explicaren que “aviat enllestirem un logo col·lectiu per a la nostra visualització” i que “cada una de les editorials manté el seu ADN i la seva pluralitat, però volem unir forces de cara a la visibilitat i a la presència a mitjans i a les llibreries”.

De fet, el col·lectiu té molt clar que el llibreter juga un paper fonamental en aquest procés d’aposta per un tipus de llibre molt determinat, i jugaran la carta de convèncer aquests comerciants per tal que exerceixin de prescriptors literaris. “El que volem és que els llibreters es facin seu el projecte”, asseguren, i aconseguir arribar al lector mitjà, que és el que consumeix uns quatre títols a l’any. “Nosaltres aportem el valor afegit que és l’editor qui parla directament amb els lectors a les fires i explica el procés de selecció i de creació del llibre a costa de caps de setmana i d’hores d’esbarjo, però oferim una proximitat que avui en dia creiem que és imprescindible”. Això sí, sense renunciar a les xarxes socials, les noves tecnologies i fins i tot les vendes per internet quan s’escau. Sigui com sigui, estan disposats a fer molt de renou i a fer-lo en la nostra llengua.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES