‘Liceistes i cruzados’ torna al TNC

L’obra de Pitarra és una comèdia que planteja una reflexió sobre la popularitat i vigor del fet teatral

 

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

Fins el 9 de novembre torna al TNC Liceistes i cruzados, reposició d’un èxit de la temporada passada del qual només se’n van programar tres úniques funcions dins del marc del projecte Epicente Pitarra, i que molta gent es va quedar amb ganes de poder veure.

Liceistes i cruzados és una gatada de Pitarra, una comedia en dos actes, en vers y en catala del que ara’s parla” que ens ofereix de manera fresca, plena d’humor i de comicitat, una reflexió sobre la popularitat i vigor del fet teatral. L’obra fou escrita i publicada dins la col·leció Singlots Poètics per la Llibreria Espanyola d’I. López editor l’any 1865, i estrenada “ab éxit en lo teatro de Varietats la nit del 7 d’agost” del mateix any, amb l’actriu Francisca Soler com a Dolores i el gran Lleó Fontova interpretant el paper de Don Ambròs.

La trama, efectiva en la seva senzillesa, recull l’efervescència i la passió pel teatre a la Barcelona de mitjans del segle XIX, on la pugna aferrissada entre els assidus al Teatre Principal o de la Santa Creu i els defensors del Liceu era un fet social. El Principal i el Liceu eren els teatres de màxima audiència entre les classes benestants, i representaven una opció conservadora i més encarcarada, enfront d’una altra més renovadora i de modernitat, respectivament. Però cal no oblidar que al marge d’aquestes opcions establertes la màxima vitalitat teatral la constituïa precisament l’obra de Frederic Soler, Pitarra, i el punt d’inflexió que dins del teatre en català van produir les seves peces  transgressores que ràpidament van assolir una àmplia popularitat i penetrar en el teixit social del país, i que van contribuir decisivament en la consolidació del català en el panorama escènic, dominat fins aquell moment majoritàriament pel castellà. Pitarra representava el teatre més popular i dinàmic de la seva època. Rescatar-lo de l’oblit i d’un cert desprestigi intel·lectual, com ha fet el TNC la darrera temporada i aquesta, era obligat.

Quant a Liceistes i cruzados, el pretext dramàtic, com dic, és ben senzill i de llarga tradició teatral: un pare que vol casar la filla en contra de la seva voluntat, dos pretendents que se la disputen… però en aquest cas té com a teló de fons còmic les grotesques disputes entre liceistes i cruzados, els dos bàndols d’addictes teatrals. El realment divertit de l’obra són les situacions ridícules que creen les rivalitats enceses entre els partidaris d’un i altre teatre; i cal remarcar-hi el tractament dels personatges, tipus pròxims a la Commedia dell’Arte. La influència de Goldoni com a model hi és palesa en la sàtira de costums, l’ús de modismes i la trama centrada en les relacions humanes.

La direcció i l’adaptació del text de Serafí Pitarra i Enric Carreres (pseudònims de Frederic Soler) és a càrrec de Jordi Prat i Coll, i en el repartiment repeteixen paper les actrius i actors Anna Moliner, Berta Giraut, Pep Sais, Jordi Banacolocha, Francesc Ferrer, Camilo Garcia i Oriol Guinart, al quals s’hi incorporen aquesta temporada Jordi Llordella i Marc Pujol. Tots plegats componen en escena una deliciosa galeria de personatges que parodien afinadament el to melodramàtic del teatre romàntic.

Voldria fer esment també de l’aspecte lingüístic de l’obra, ja que es tracta d’una comèdia en vers. Un vers, com ens diu Jordi Prat, “heptasíl·lab, trepidant, escrit amb el català «que ara es parla», ple de vamos, vaies, i des de luegos però alhora amb un amor per la parla i les parles inqüestionable. Un vers que hem volgut que sonés a vers, sense dissimular-ho gens. L’hem volgut obertament teatral i fresc. Confiem, doncs, que aquest llisqui absolutament contemporani sempre des de la tradició”. Certament podem dir que hi llisca, i que aplaudim el criteri lloable per part del TNC d’oferir autors i obres del nostre ric patrimoni teatral popular en uns muntatges acurats i del màxim rigor, atractius, divertits i escènicament impecables.

 

_________

Liceistes i cruzados / TNC (Plaça de les Arts, 1) / Direcció de Jordi Prat / 80 minuts / Fins el 9 de novembre / 23 euros / www.tnc.cat

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES