Contra la xerrameca cultural

La companyia madrilenya Teatro del Astillero presenta la comèdia 'Los charlatanes' al Tantarantana

Maria Nunes / @mnunesal


El Teatre Tantarantana programa, dins el VI Cicle de companyies en Xarxa, la comèdia Los charlatanes de la companyia Teatro del Astillero. Com en anteriors edicions, el Cicle de Companyies en Xarxa del Tantarantana apropa les propostes de les companyies amb més recorregut del circuit teatral independent de l’estat. El Teatro del Astillero és una companyia madrilenya que des de l’any 1995, i de la mà dels seus fundadors José Ramón Fernández, Luis Miguel González Cruz, Raúl Hernández Garrido i Juan Mayorga entre d’altres, es dedica a la creació teatral de textos propis i a l’experimentació de noves escriptures dramàtiques.

Los charlatanes és una comèdia escrita a quatre mans per Luís Miguel González Cruz, Inmaculada Alvear, Yolanda Dorado, i Daniel Martos, dirigida per  Luís Miguel González Cruz, i interpretada per Nuria Benet, Eugenio Gómez i Daniel Martos. El capitalisme ha arribat fins a Mart, una colònia de pioners humans pateixen una dictadura que el vol imposar com a religió. Per salvar el planeta, dos valents marcians, Lady Penèlope i el capità Scarlett (paròdia de personatges de les sèries televisives de ciència-ficció The Thunderbirds i Captain Scarlett and The Mysterons), fugen amb la missió d’entregar un missatge de socors als seus germans terrestres. Arribats a la Terra, la idea brillant que troben per camuflar-se és la de fer-se passar per gestors culturals i introduir-se en el món del teatre, els pobres van atònits de sorpresa en sorpresa veient el pa que s’hi dóna.

Els seus creadors defineixen Los charlatanes com un “passadís de comèdies per a emprenedors” que projecta una mirada crítica al lema “España vuelve a ir bien… vuelven los gestores culturales”. Per tant, l’obra està inspirada en la xerrameca dels gestors culturals, productors, assessors, programadors i “experts”. Vol ser un reflex crític de la política cultural del país, i va dedicada a tots els polítics d’Espanya, als ministres, consellers i directors generals de la cultura, és a dir a tots aquells que respecte al fet artístic, en particular el teatral, fan el paper d’intermediaris amb unes polítiques sovint alienes al fet creatiu i artístic en si, i amb afany de lucre i/o de penjar-se medalles, mentre que els creadors sobreviuen com poden i són els que fan el papar “de negres” de la cultura. Tot plegat, això sí, amb molt sentit de l’humor, amb música, amb barra i amb gràcia teatral.

Precisament perquè els creadors fan el paper “de negres” de la cultura, en la seva concepció i posada en escena s’inspira en el minstrel, un gènere teatral musical típicament nord-americà de gran popularitat entre 1840 i 1900. Unia l’òpera anglesa amb la música d’origen negre de les plantacions dels estats del sud. Els actors eren sempre blancs que es pintaven la cara per interpretar números musicals còmics i burlescos. Quan a partir de 1855 va començar a ser interpretat per actors negres, aquests es pintaven també la cara de negre per accentuar-ne la negror.

En suma doncs, el Teatro del Astillero posa en escena amb ironia la negritud de l’art, aquest ordre social que fa que els artistes estiguin exclosos de tot discurs polític i social i despullats de tota distinció social. Amb música, critiquen als crítics i busquen un lloc per a l’art, aquest que parla de nosaltres mateixos i el lloc dels quals avui està ocupat per xamans, gimnasos i sexe. O, de forma descarada, ens mostren un món real on les idees no valen res i que més val heretar que estudiar, més val acumular capital que superar-se en el treball. Los charlatanes està dedicada a tots els dramaturgs, perquè són els millors xarlatans del món. Diguem que és una mena de “Retaule de les Meravelles quixotesc”, un conjunt de peces curtes on se succeeixen números musicals, de vodevil, de guinyol i burlesque, alguns francament divertits i hilarants. El Teatro del Astillero està de celebració. Els hi donem l’enhorabona per aquests vint anys de vida teatral i els hi desitgem èxit en els seus projectes futurs.

________

Los charlatanes / Teatre Tantarantana (Flors, 22) / Dramatúrgia: Luis Miguel González Cruz, Immaculada Alvear, Daniel Martos, Yolanda Dorado / Direcció: Luis Miguel González Cruz / Fins el 24 de gener / Entre 12 i 21 euros / www.tantarantana.com

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES