Mediocritat existencial i traïció entre amics a La Villarroel

'No apostis pels anglesos' és una obra de petit format on tres amics de vida grisa entren en conflicte

Júlia Costa / @liujatasco


No apostis pels anglesos, obra de petit format que es pot veure a La Villarroel fins al 4 de febrer, és una proposta del director granollerí d’origen serbi Dusan Tomic qui en aquesta ocasió ha triat un autor també serbi, Vladimir Djurdjevic. Aquesta és la primera obra d’aquest autor que arriba a casa nostra. Els personatges són tres amics que es troben sovint per tal de parlar de futbol, més aviat de les seves apostes sobre el futbol de la lliga anglesa, cosa que fan amb una afició gairebé ludòpata.

Durant el vespre en què s’esdevé l’acció els tres amics, que ho són des de la infantesa, han triat cadascun un resultar diferent per als partits de la lliga i a través de la ràdio segueixen el desenvolupament del partit. Tots tres tenen necessitats econòmiques lligades a les seves vides, buides i plenes de trampes i deutes. Pau és un home que depèn de la seva dona econòmicament, a la qual manlleva diners i que ara es troba absent a causa de la feina. Piti és un infermer faldiller, que no vol compromisos i rumbeja de les seves conquestes femenines. I el Bola és un home mediocre, sense feina ni expectatives, que acaba de perdre el seu pare. El Bola sembla el més desgraciat i inofensiu de tots tres però acabarà per ser el primer en moure els fils d’uns enfrontaments dialèctics que faran aflorar les misèries i traïcions entre les quals es mou la relació de tots tres. L’única sortida a les seves vides grises sembla ser l’esperança en els guanys derivats de les apostes.

El text es mou entre la ironia, l’humor agre i el sarcasme. Ens mostra unes vides sense ideals ni grandesa, sense perspectives  però amb la capacitat de fer mal i de fer-se mal a un mateix. El desenllaç insinua una improbable esperança, o, almenys, el retorn a una certa capacitat d’entomar la realitat i acceptar-la. Els tres actors, dos dels quals ben coneguts a través de la televisió, entomen un repte important i cadascun d’ells conforma un personatge diferent, amb unes interpretacions remarcables i que traspuen sinceritat. Sense massa pretensions aparents, No apostis pels anglesos ens mostra un món incòmode que podem reconèixer, el de la mediocritat assumida i l’amistat traïda, en el qual l’única possibilitat de canvi semblen ser uns enganyosos diners guanyats de forma atzarosa.

 

_______

No apostis pels anglesos / Teatre La Villarroel (C/ Villarroel, 87) / Text de Vladimir Djurdjevic / Direcció Dusan Tomic / Fins el 4 de febrer

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES