Humor contra el capitalisme

Raquel Loscos i Salvador S. Sánchez dirigeixen al Tantarantana '17 simpàtiques maneres d'acabar amb el capitalisme'

 

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

Al ja imprescindible Teatre Tantarantana es pot veure, fins al 22 de maig, aquesta proposta de la Cia Casa Real, un muntatge dirigit i escrit per Raquel Loscos i Salvador S. Sánchez. A banda de les quatre actrius que no tenen ni un moment de respir, Rocío Manzano, Sara Sansuan, Anna Tamayo i Laura Vila Kremer, al darrere s’hi percep un profund i seriós treball d’equip, amb moltes col·laboracions i assessoraments diversos.

En clau d’humor, un humor que en ocasions és gairebé negre, aquestes propostes simpàtiques per acabar amb el capitalisme compten amb un suport audiovisual enginyós i ocurrent. L’obra conté una forta càrrega crítica tot i que en ocasions aquesta es dilueixi en cops d’efectes divertits i busqui sense embuts les  complicitats d’un públic que sap molt bé de què li estan parlant.

Les quatre actrius personifiquen actes de rebel·lió que poden portar a la caiguda de multinacionals, entitats financeres i potències polítiques de tot el món, capgirant els objectius del Congrés previsible del Fons Monetari Internacional. L’obra té el mèrit de no allargar-se més del compte ni d’entrar a fons en discursos inútils. Tot i que dura una hora i escaig el seu ritme trepidant fa que la trobem curta i que el temps passi molt de pressa. Alguns fragments esdevenen amarats de surrealisme, àdhuc esperpèntics, i d’altres arriben gairebé a commoure.

Tot i la ingenuïtat puntual d’alguns elements crítics, el muntatge resulta interessant, dinàmic, jove i actual, i intenta evitar excessos recurrents i bonistes sobre els mals del present. Més enllà de la connexió audiovisual que se’ns ofereix, on personatges coneguts han estat doblats i traduïts amb ironia i grapa per tal que entrin en el joc proposat, un gran mèrit del resultat és de les actrius. Bona dicció, agilitat, una molt bona feina de conjunt, domini de l’espai i capacitat d’aprofitar els recursos que ofereix aquest petit teatre que s’ha convertit per mèrits propis en un lloc de referència on accedir a propostes innovadores i alternatives però plenament serioses i professionals.

Cal parar atenció a tot allò que compta amb Raquel Loscos al darrere o al davant, una dona de teatre tot terreny que malgrat ser coneguda i valorada mereix un reconeixement molt més ampli i profund. Gràcies a persones com ella el teatre és avui alguna cosa més que els grans noms i les grans promocions mediàtiques.

 

________

17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme / Teatre Tantarantana (Flors, 22) / Direcció i dramatúrgia de Raquel Loscos i Salvador S. Sánchez / Fins el 22 de maig / Entre 12 i 16 euros / www.tantarantana.com

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES