Qui guanyarà el Premi Nobel de Literatura aquest any?

Segons Ladbrokes, el japonès Haruki Murakami, el kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o, el sirià Adonis i l’americà Philip Roth són favorits

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Diuen que el jurat del Premi Nobel de Literatura és el més hermètic del món, que no hi ha manera d’intuir qui pot ser el guanyador o guanyadora, ni tan sols fer-se una idea de qui pot estar en la fase final. I això és cert, almenys en part. Fa uns anys, va córrer el rumor de què hi havia algunes filtracions tot just un parell de dies abans de la concessió, cosa que feia que l’autor que s’emportava el premi pugés en les cases d’apostes. No era un pujada, diguem, de la tercera a la primera posició, sinó una pujada espectacular, des de molt avall fins a la posició més alta. Això va passar amb el turc Orhan Pamuk, el francès J.M.G. Le Clézio o la romanesa-alemanya Herta Müller. Però també és cert que hi ha hagut falses alarmes. L’any 2010 qui semblava que es menjava el món –almenys en el portal d’apostes Ladbrokes- va ser el kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o, diuen que fins i tot ell ja ho donava per fet, que guanyaria. Però el guardó se’l va endur Mario Vargas Llosa, qui sempre estava en les travesses però que els entesos en la matèria dubtaven que algun dia el pogués guanyar (potser per les seves idees polítiques o perquè el boom hispanoamericà ja estava representat al palmarès del Nobel amb Gabriel Garcia Márquez, que el va rebre el 1982).

Cal fiar-se, llavors, de les apostes? Sí i no. Per una part, si mirem els noms que apareixen en la llista de Ladbrokes, normalment hi trobarem escriptors que semblaria surrealista que guanyessin. Aquest any es manté la cordura, però hi ha hagut edicions en què es podia veure Paulo Coelho, E. L. James,  Stephanie Meyer o fins i tot algun autor mort com E.L. Dotorow (l’any passat hi era fins i tot un parell de mesos després d’haver mort). Per una altra part, si atenem al que ha passat en els darrers anys, el guanyador o guanyadora sol ser algú que està en les posicions més altes de les cases d’apostes. L’any passat, la bielorussa Svetlana Aleksiévitx era la favorita. També passa que qui guanya, normalment ha estat uns quants anys seguits en les primeres posicions de les travesses, com va succeir amb la canadenca Alice Munro, el xinès Mo Yan o el suec Tomas Tranströmer. Això no és ciència, ja se sap: el 2014 poca gent s’esperava que guanyés el francès Patrick Modiano, encara que la raó era perquè feia massa poc temps que havia guanyat un altre francès, Le Clézio.

Si mirem el portal de Ladbrokes, podem extreure diverses conclusions. La primera és que el japonès Haruki Murakami porta uns quants anys estant en les primers tres posicions de les apostes, encara que el jurat no acostuma a premiar autors que siguin grans fenòmens literaris internacionals. La segona és que el kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o porta també diversos anys estant en la part alta i donat que el continent africà no s’emporta el guardó des que el sud-africà J. M. Coetzee el va guanyar el 2003. Un fet a tenir en compte és que els tres africans agraciats amb el Nobel (Coetzee, la sud-africana Nadine Gordimer i el nigerià Wole Soyinka) escrivien en anglès. Thiong’o ho fa en llengua kikuyu –amb sis milions i mig de parlants -, tot i que ell mateix es tradueix a l’anglès. Seria una bona oportunitat de reconèixer novament les lletres de l’Àfrica negra i les llengües minoritàries.

Un altre autor que acostuma a estar entre els favorits és el poeta sirià Adonis, actualment resident a França. Segurament en els darrers anys, el seu nom ha sonat amb més força donat el conflicte bèl·lic del seu país. Una dada a tenir en compte és que a Ladbrokes l’autor ha pujat, en pocs dies, diverses posicions fins a situar-se al segon lloc, per darrere de Murakami. És clar que el jurat del Nobel, almenys en els darrers anys, no tira gaire cap a la poesia i només fa cinc anys que ja van distingir un poeta, el suec Tranströmer (i l’anterior poeta amb premi va ser la polonesa Wislawa Szymborska el 1991).

Altres noms que apareixen a la llista (i que són habituals en les travesses) son els americans Philip Roth i Joyce Carol Oates, l’albanès Ismail Kadaré, l’espanyol Javier Marías, el noruec Jon Fosse, els hongaresos Peter Nadas i Laszlo Krasznahorkai, l’austríac Peter Handke i l’israelià Amos Oz, entre altres. Si atenem algunes pautes de comportament del jurat del Nobel, Oates ho té complicat després d’haver guanyat Alice Munro (les dues són autores nord-americanes); Roth és un nom fort, però ell mateix va dir no fa gaire que havia deixat d’escriure i cal recordar que el que va ser president del jurat fins el 2008, Horace Engdahl, va carregar contra els autors d’Estats Units, als que considerava massa “aïllats” i “sensibles a les tendències de la cultura de masses”. També és cert que aquell any, Engdahl va deixar el seu càrrec. Els Estats Units és el país amb més premis Nobel, si sumem totes les categories, però en literatura no guanyen des de Toni Morrison (1993). Javier Marías, per la seva banda, ha recordat diverses vegades que ell té poca obra traduïda al suec, un requisit indispensable per optar al guardó.

Seria estrany que després del Nobel a Tranströmer el guanyés tan ràpid un altre nòrdic com Jon Fosse. I sobre els autors hongaresos, s’ha de tenir en compte que el 2002 ja el va guanyar Imre Kertész (encara que això no garanteix res, recordem el cas Modiano). Podrien ser Peter Handke o Ismail Kadaré guanyadors del Nobel aquest any? Sí, podrien ser-ho, però hi ha una teoria no escrita de rotació que diu que el jurat va canviant de continent més o menys cada any després que se l’acusés de ser massa europeu. En aquest sentit, després de reconèixer l’obra de Modiano i Aleksiévitx, podria ser que aquest any es fixés en les lletres d’un altre continent. Podria ser Amos Oz o Adonis, com a representants de l’Orient Mitjà, o bé Thiong’o (tornem-hi a ell). O potser aquest any també segueixen fent bones les travesses i premien, finalment, Murakami. Com deia, no hi ha cap ciència. Aviat sortirem de dubtes.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES