Maria Nicolau repassa a 'Cremo!' la seva trajectòria com a cuinera i fa un viatge pels locals i les dinàmiques de la restauració catalana
Cremo! (Columna/Península) és el segon llibre de Maria Nicolau, la cuinera estrella de la televisió i la ràdio públiques. Aprofita per explicar-nos detingudament la seva formació i tota la seva trajectòria en restaurants dins i fora de Catalunya en un recorregut impressionant conformat per locals de restauració de tot tipus: fondes, alta cuina, cuina tradicional, tallers culinaris per a grups, arrossades a raves, esmorzars a casa… Ha passat per restaurants més desapercebuts però també per alguns de renom -sigui o no per la cuina- com l’hotel W de Barcelona, la Fonda Europa de Granollers o al Gran Hotel Termes de La Garriga.
Maria Nicolau explica a l’inici de Cremo! com va decidir deixar la carrera de sociologia empesa per la necessitat de fer coses amb les mans: «La història econòmica d’Europa els segles XIX i XX és una matèria apassionant, però fer galetes és més divertit». D’entre diverses opcions, va triar seguir la seva vocació de cuinera i, acte seguit, es va posar a buscar on podria formar-se. Les condicions econòmiques i temporals van fer que acabés en una escola per a noies de l’Opus on de cuina hi va aprendre més aviat poca cosa. La seva formació real va començar als restaurants de La Garriga i va anar fent-se grossa segons anava recorrent diferents cuines.
Tot i el to àgil i sovint humorístic amb què s’explica, Cremo! és també una denúncia contundent de la precarietat estructural del sector de la restauració a casa nostra. Maria Nicolau no se n’està de relatar la degradació progressiva del sector, especialment després de la crisi econòmica de 2008: jornades interminables, condicions laborals pèssimes, falta de conciliació i una temporalitat que fa impossible projectar cap vida estable. A més, exposa amb claredat les dificultats afegides que ha viscut en un entorn profundament masculinitzat.
Maria Nicolau.
L’experiència de ser mare -i de voler continuar cuinant mentre cria- li serveix per fer visible fins a quin punt el sistema d’horaris, rols i exigències de la cuina professional continua sent hostil a qualsevol forma de vida que no s’hi subordini completament. Evidentment, no diu res que no intuís el ciutadà estàndard, però l’acumulació d’experiències i la varietat de restaurants impressiona.
En el transcurs del llibre, Nicolau defensa amb convicció un model de cuina arrelat al territori, a la sostenibilitat i al sentit comú. Reivindica la cuina catalana de sempre, la proximitat del producte i la necessitat d’economitzar recursos sense renunciar al gust, per exemple, comprant els animals sencers per apedaçar-los a cuina i poder-ne aprofitar totes les parts per a plats i platets. Aquesta filosofia es correspon amb un estil narratiu igualment proper, expressiu i viu, en un català ric en lèxic i girs populars que brillen: cuina de proximitat, català de proximitat.
Tot aquest recorregut vital i professional ve acompanyat de receptes variades i molt útils, explicades amb cura i amb voluntat pedagògica. Nicolau no només ens diu què fer, sinó que també ens fa entendre els motius de l’elaboració i el comportament dels ingredients perquè puguem fer nostres les receptes. Cremo! confirma que som davant d’una veu nova, lúcida i compromesa en el panorama gastronòmic actual, amb moltes coses a dir i grans habilitats comunicatives. És la primera vegada que llegeixo un llibre d’algú que surt a la televisió i no me’n penedeixo gens ni mica!
Èxit de l'òpera de Dvořák al teatre de la Rambla gràcies als cantants i a…
El britànic va fer una molt bona direcció al Palau de la Música les 'Cantates'…
'Els adeus impossibles', de Han Kang, és una novel·la exquisida sobre l'amistat, la importància de…
Suite Subastas celebra el seus vint anys oferint obres de mestres florentins, figures romàniques i…
Miguel Alcázar publica 'Manuscritos no solicitados', una obra de ficció sobre els textos que s'envien…
L'obra d'Héctor Germán Oesterheld i Alberto Breccia narra la lluita dels supervivents d’un apocalipsi mundial…