Categories: LLIBRES Romàntica

Moriré amb el teu nom als llavis

El Nobel J.M. Coetzee reinterpreta la història de Dante i Beatrice a 'El polonès', novel·la que recorre els carrers de Barcelona, Girona i Mallorca


Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Penso que en general ens agrada llegir novel·les que ocorren en els escenaris de la nostra vida quotidiana. Podem reconèixer els diferents espais, identificar-los i associar-los amb les nostres vivències. Potser, fins i tot, ens fa il·lusió si qui escriu és un autor llunyà i prestigiós, com és el cas del premi Nobel de literatura John Maxwell Coetzee (Ciutat del Cap, 1940), qui ha decidit ubicar la seva novel·la El polonès als carrers de Barcelona, Girona i Mallorca. L’ha publicada Edicions 62 en català amb traducció de Dolors Udina i El Hilo de Ariadna en castellà amb traducció de Mariana Dimópulos.

El polonès narra la història d’un famós pianista de Varsòvia: Witold Walczykiewicz, nascut el 1943 i conegut per les seves interpretacions dures de Chopin sota una revisió intel·lectual que les allunya del so romàntic amb què s’acostuma a associar aquest compositor. Conviden el polonès a un dels recitals mensuals d’un cercle de concerts que s’organitza a la Sala Mompou del Barri Gòtic de Barcelona. Per casualitat, la Beatriu, una dona modesta de Barcelona, és qui haurà de rebre el músic i acompanyar-lo a sopar després del concert.

La trobada fortuïta entre Witold i Beatriu desencadena una trama d’amor, desig i redempció. A través dels seus encontres a Barcelona, Girona i Mallorca, Coetzee explora les dinàmiques subtils de la relació entre els dos protagonistes. La relació entre Beatriu, una dona casada i força més jove que el polonès, i Witold, un músic aclamat i carismàtic, es teixeix amb una tensió palpable i una delicadesa emocional que captiva el lector.

Coetzee ens ofereix una història d’amor prou convencional que beu de la història de Dante i Beatrice i la reinterpreta en un context contemporani, explorant temes universals com l’amor platònic. A través dels ulls de Beatriu, Coetzee ens convida a reflexionar sobre la naturalesa de la devoció i la importància de sentir-nos estimats i desitjats, fins i tot quan aquest amor no és correspost. Coetzee explora les passions d’ambdós protagonistes amb una prosa àgil i una gran capacitat per capturar la complexitat de l’experiència humana.

Articles recents

  • ENTREVISTES
  • Escriptors

Ignacio Orovio: «Intento que el lector entengui què porta algú a convertir-se en un fanàtic»

El cap de l’equip d’investigació de 'La Vanguardia' novel·la a 'Los inculpados' els atemptats de…

19 hores enrere
  • ART
  • Exposicions

Suzanne Valadon al MNAC, una cita ineludible

L'exposició del Museu Nacional permet conèixer l'obra d'una figura emblemàtica de la bohemia de Montmartre…

2 dies enrere
  • LLIBRES

La pèrdua és la mesura de l’amor

A 'Escrit al cos' Jeanette Winterson narra la bellesa i el dolor que hi ha…

2 dies enrere
  • LLIBRES

Involuntàriament envellida

Amb 'Armaris buits' Maria Judite de Carvalho narra la història d’una dona vídua en la…

3 dies enrere
  • CINE
  • Terror

‘Pánico en el Transiberiano’, entre el cinema de sèrie B i el de culte

A la pel·lícula d'Eugenio Martín del 1972 un antropoide causa la por en un tren…

4 dies enrere
  • LLIBRES

El misteri d’una història familiar

'La reveladora' és una novel·la de Daryl Gregory que parla sobre els secrets familiars en…

5 dies enrere