El misteri d’una història familiar

'La reveladora' és una novel·la de Daryl Gregory que parla sobre els secrets familiars en un entorn sobrenatural

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


En una granja al sud dels Estats Units, hi ha una cova que amaga un misteri. Diverses generacions de dones de la família Birch hi han viscut i han seguit una tradició al seu voltant. A La reveladora (Blackie Books, 2023, amb traducció al castellà de Carles Andreu), es narra la història de Stella Birch, una noia que es dedica a destil·lar whisky i que un dia rep la notícia que la seva àvia, Motty, ha mort. A càrrec de Motty hi havia Sunny, una nena que ara està sola i corre el risc de caure a les urpes de l’oncle Hendrick, de manera que Stella ha d’evitar que pateixi el mateix que ella va patir.

Aquest llibre de Daryl Gregory (Estats Units, 1965) va ser considerat el millor de l’any segons The Washington Post. La novel·la alterna dues èpoques i comença amb Stella, de nena, arribant a casa de la seva àvia Motty. El seu pare la deixa amb ella perquè ha de marxar a buscar feina, però Stella no s’imagina que mai tornarà a veure’l. A la granja de Motty hi ha una cova que acull alguna cosa estranya i Stella aviat entrarà en contacte amb ella. Ja en el segon capítol, ella és una dona adulta que torna a la granja, després de diversos anys allunyada i havent promès que no tornaria, per treure la Sunny.

 

Daryl Gregory

Daryl Gregory.

 

Stella no guarda bon record de ningú de la seva família. Quan era una nena, va patir l’absència de la mare i l’abandonament del pare. A més, li van imposar la religió baptista i li van inculcar que havia d’adorar el déu de la muntanya. En aquest retorn al passat, Stella reflexiona sobre la capacitat de l’ésser humà per creure i voler saber i descobrir. És una dona irreverent que es rebel·la contra les idees fanàtiques religioses del seu oncle Hendrick i contra la hipocresia social. La religió té un pes important en aquestes pàgines, on la família Birch segueix el credo baptista mentre al poble són mal vists. Per això, Stella fa una crítica a la religió i a les creences i la manera com aquestes divideixen, encasellen i atropellen la ment de les persones.

La reveladora és una novel·la sobre secrets que surten a la llum i sobre el fet de conèixer els nostres orígens. La mare de Stella va prometre no tornar-hi i va tornar, igual que fa la seva filla en aquestes pàgines. L’impuls de tornar al lloc on un va créixer i aprendre és més fort, encara que cal saber el moment adequat per marxar. Confesso que no he connectat del tot amb la novel·la, perquè no he entès algunes coses que fa Stella, les seves anades i vingudes, que semblaven no portar-nos enlloc.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES