Categories: ART Exposicions

El Museu Nacional mostra l’obra de Ramon Pichot

‘Ramon Pichot. D'Els Quatre Gats a la Maison Rose’ aplega unes cinquanta obres, entre pintures, dibuixos i gravats


Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco


Ramon Pichot (Barcelona, 1871-París, 1925) és avui un pintor poc conegut a casa nostra, per diferents motius. El Museu Nacional, que en aquests darrers temps està recuperant la memòria de molts artistes importants però parcialment oblidats, li ha dedicat una de les seves exposicions temporals, Ramon Pichot. D’Els Quatre Gats a la Maison Rose. La mostra, que aplega unes cinquanta obres, pintures, dibuixos i gravats, es podrà visitar a Barcelona fins al 21 de gener. La comissària de l’exposició és Isabel Fabregat Martí, doctora en Història de l’Art. Més endavant, amb algunes variants, l’exposició viatjarà a Lleida i Girona.

Ramon Pichot, membre d’una família nombrosa i amb interessos artístics, va formar part de l’emblemàtica Colla del Safrà, amb artistes com Nonell, Mir, Ricard Canals, Vallmitjana i Adrià Gual. Dos dels seus germans van ser músics de prestigi i la seva germana, Maria Gay, va ser una cantant d’òpera reconeguda. Pichot es va casar amb la mítica Germaine, musa d’artistes, el 1901. Van tenir amistat amb Dalí, Rusiñol i Picasso. Germaine va ser la causa del suïcidi del pintor Casagemas, qui abans l’havia intentat matar.

La trajectòria artística de Pichot va passar per diferents etapes, relacionades amb les tendències del moment. Malauradament va morir encara relativament jove. En els darrers anys del segle XIX va participar en diverses exposicions a Barcelona i París. La mostra del MNAC ens ofereix una visió global i acurada de l’obra del pintor. Pichot va viure a fons l’ambient d’aquell final de segle, en plena ebullició a Barcelona i amb París com a fita somniada pels artistes. Pichot, però, es va quedar a Paris de forma definitiva, amb una estada a Marsella que no va reeixir, i es va integrar en els ambients bohemis de l’època.

Un altre indret molt proper al pintor, a més de Barcelona i París, i al qual va tornar de tant en tant, va ser Cadaqués, d’on provenia la família materna. Pichot també es va dedicar a les arts gràfiques en algun moment, il·lustrant llibres de Santiago Rusiñol i Eduardo Marquina, un altre amic seu. Així mateix, home del seu temps, va fer cartells publicitaris. En la seva obra destaca la importància del color i hi trobem diferents temes recurrents, tipisme, paisatges de Cadaqués, personatges de l’època…

La Primera Guerra Mundial va trasbalsar l’artista, que en va reflectir els efectes en algunes de les seves obres. Després de la guerra Pichot es va instal·lar a la Maison Rose, un edifici de Montmartre en la planta baixa del qual Germaine menava un restaurant. El lloc va esdevenir un indret de trobada d’artistes diversos. Allà va passar els seus últims anys i és allà va morir de tuberculosi el 1925. L’exposició del Museu Nacional, a més a més de recuperar un artista important, ens posa en contacte amb tota una època amarada de personalitats rellevants en el món de l’art i sacsejada per tota mena d’esdeveniments, el més tràgic dels quals va ser, evidentment, la Gran Guerra. Però que també va acollir transformacions importants en tota mena de camps culturals entre els quals, el de l’art.

 

________

Ramon Pichot. D’Els Quatre Gats a la Maison Rose / MNAC (Parc Montjuïc, s/n) / Fins el 21 de gener de 2018 / www.mnac.es

Articles recents

  • Fantàstica / Ciència-ficció
  • LLIBRES

Entre perdre la vida i perdre la humanitat

Rebecca Yarros no decep amb 'Ales de ferro', la segona entrega de la saga 'Empiri'…

19 hores enrere
  • ART
  • Exposicions

Visita al fons del desaparegut Museu de Reproduccions

El Maricel de Sitges exposa a 'Models de bellesa' dues-centes peces que van formar part…

2 dies enrere
  • ENTREVISTES
  • Escriptors

Pep Gorgori: «La veu de Victòria dels Àngels s’entén millor si saps la seva història personal»

El periodista i crític musical publica 'Tot semblava tan senzill', biografia de la soprano catalana…

3 dies enrere
  • ENTREVISTES
  • Escriptors

Gerard Quintana: «Tots construïm un personatge per viure en societat»

L'autor publica 'La puresa de l’engany', una novel·la sobre les màscares que ens posem per…

3 dies enrere
  • ENTREVISTES
  • Escriptors

Miquel Martín i Serra: «Els autors hem de mantenir la mirada neta i inquieta dels infants»

Amb 'Guanyaràs una mar llisa', l'autor novel·la la recerca que fa una mare sobre un…

4 dies enrere
  • SÈRIES

‘La señal’ no es manté en òrbita

La minisèrie de Netflix gira al voltant de la troballa que fa una astronauta en…

6 dies enrere