Dan Brown: “En temps difícils s’ha d’apostar pel diàleg i escoltar la gent”

L'autor d''El codi da Vinci' presenta 'Origen', un thriller protagonitzat per Robert Langdon amb Barcelona com a escenari
Dan Brown El código da vinci origen la pedrera

Patricia Tena. Barcelona


L’escriptor del best seller El codi da Vinci ha escrit una carta d’amor a Espanya. Així defineix el seu últim llibre, Origen (Columna/Planeta), on el professor de simbologia religiosa Robert Langdon surt de la seva zona de confort -la cultura clàssica-, per visitar ciutats com Barcelona, Bilbao, Madrid i Sevilla. Brown, que va estiuejar a Gijón quan tenia 15 anys i que va viure a Sevilla durant una temporada, confessa sentir-se enamorat del país. “M’encanta la barreja de tradició arrelada i visió del futur que teniu. Bé, i també la sobretaula. Em meravella dinar durant tres hores i seguir amb una tertúlia!”, reconeix.

Ha trigat tres anys i mig a escriure Origen, i durant aquest procés creatiu ha entrevistat experts en Intel·ligència Artificial, futuròlegs i, professionals de la computació, entre d’altres. “No hi ha consens sobre el futur. L’espècie humana mai ha creat una tecnologia que no s’hagi acabat convertint en una arma”, lamenta. Tot i així, puntualitza, és optimista perquè “tenim el poder de destruir-nos i no ho hem fet. L’energia ha de ser més creativa que destructiva, i s’ha d’estimar més que odiar”. Quan ha estat qüestionat per la tensa situació política que viuen Espanya i Catalunya, ha puntualitzat que “tots els països passen per èpoques turbulentes, us ho dic jo que sóc d’EEUU. Jo sempre aposto pel diàleg, escoltar la gent i continuar avançant”.

Brown, que ha venut més de 200 milions de llibres, explica que la seva primera història la va imaginar amb només cinc anys i que, com no sabia escriure bé, se la va dictar a la seva mare, qui després li va cosir les pàgines. “A casa no teníem televisió, els meus pares preferien els llibres”, comenta. També recorda, amb certa amargor, el moment en el que va començar a desvincular-se de la religió. “Quan tenia 11 anys va morir una amiga meva de leucèmia i durant l’enterrament el sacerdot va dir que allò eren els plans de Déu, vaig pensar que no m’agradaven i que eren injustos. Allò va suposar un punt d’inflexió i vaig anar apartant-me de la religió i apropant-me al món científic”, explica.  Un altre dels temes recurrents de la seva obra és l’església, on sap que té tant admiradors com detractors. Sense entrar en polèmiques (reconeix que li va sorprendre la que va suscitar la publicació d’El codi da Vinci), creu que l’església s’enfronta a una feina difícil que és la d’atraure a la joventut. “Ells estan més preocupats pel nou Iphone 10 que per la història d’Eva i Adam. S’han de modernitzar”, opina.

La nova novel·la, Origen, es desenvolupa en bona part a Barcelona, però també a Bilbao, Madrid i Sevilla. El lector recorrerà escenaris com el monestir de Montserrat, la Pedrera, la Sagrada Família, el Guggenheim de Bilbao, el Palau Reial de Madrid o la catedral de Sevilla. La trama comença quan Langdon acudeix al Guggenheim per assistir a un anunci transcendental que canviarà per sempre la faç de la ciència. L’amfitrió de la vetllada és Edmond Kirsch, jove multimilionari que s’ha convertit en una figura de renom pels seus visionaris invents tecnològics i les seves prediccions. En Kirsch és un dels antics alumnes de Langdon i donarà resposta a dues preguntes capitals que han obsessionat la humanitat: d’on venim i on anem. Dan Brown reconeix ser un enamorat de l’obra de Gaudí i explica que si ha posat elements de l’arquitecte en la seva trama és perquè els estima i vol que els lectors els estimi també. “Quan vaig visitar la Sagrada Família, vaig haver de reescriure part de la novel·la, perquè em va fascinar la seva escala de cargol i vaig pensar que allà hi havia de morir un personatge.

L’escriptor ha revelat que Sony ja ha comprat els drets per adaptar Origen a la gran pantalla, però que encara no han tingut una reunió formal per concretar com seria ni si Tom Hanks tornaria a interpretar el paper del professor Langdon, com en les anteriors adaptacions dels seus llibres. Així doncs el fenomen Dan Brown continua creixent, mostra de l’interès que desperta és que a la roda de premsa de La Pedrera de Barcelona van assistir periodistes d’arreu del món.

Categories
ENTREVISTESEscriptorsLLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES