Categories: LLIBRES

Enganyar-se a un mateix

A ‘Encara som nosaltres’, de Sandra Comas, dos amics es retroben després d'un temps amb les seves frustracions i els seus fantasmes


Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco


Encara som nosaltres (La Campana) és la primera novel·la de Sandra Comas, escriptora lligada professionalment al món audiovisual i que l’any 2016 va publicar a Voliana  el recull de contes Eixam. Vuit contes per a vuit veus. El llibre es va gestar en un màster de creació literària i, tal com ens explica l’autora en l’apartat d’agraïments, ha passat per un procés llarg d’elaboració i transformació. Aquesta tasca acurada es percep, no estem davant d’una narració escrita tal com raja, sinó molt pensada i treballada, i en aquest procés l’autora ha comptat amb opinions diverses i consells ben aprofitats. Tot plegat fa que el llibre no caigui en el parany de les primeres novel·les, sovint un excés de fils narratius que dilueixen el conjunt, o una certa pressa per publicar, que moltes vegades perjudica el producte final.

Ens trobem, al llibre, davant del procés de maduració de dos nois, ara adults, que havien estat molt amics de petits i de jovenets i que en un moment de l’adolescència es van ensopegar amb un fet estrany i dolorós, inesperat, a l’entorn del qual gira la trama i que aconsegueix mantenir una certa intriga sobre el passat. Aquest fet, que serveix per captar l’atenció dels lectors, no és pas el més aconseguit del llibre i, en algun moment, resulta inversemblant, tot i que la realitat no té pas perquè ser-ho, de versemblant. Fins i tot el desenllaç, una mica apressat, té molta relació amb aquest passat i ens aboca al mite dels llocs desconeguts com a possibles elements de redempció i renaixement.

El millor del llibre, per al meu gust, és la descripció de la personalitat dels dos protagonistes, la necessitat de mostrar-nos als altres com no som, de millorar amb la imaginació la nostra situació personal, de mentir, en definitiva. Vivim en un món en el qual les aparences són importants i les frustracions lligades a la situació professional i al propi prestigi són molt nombroses, així que aquests temes tenen un gran pes en el conjunt del llibre. Els dos homes protagonistes, acomboiats per d’altres personatges secundaris, esdevenen, com d’altres elements del llibre, gairebé simbòlics. Hi ha d’altres temes importants, en aquesta història, com ara el ressentiment, el desengany, la maternitat, la fi de la innocència, la malaltia, física i mental, el perdó  o la mort. Son temes universals, inherents a la condició humana.

En algun moment hi podem trobar una certa asimetria pel que fa al que arribem a saber de cadascun dels dos protagonistes però, al capdavall, són dos personatges que podem reconèixer i que ens resulten molt propers. El llibre evoca lectures,  músiques, cinema,  art… Tot un imaginari contemporani real, generacional, inserit amb grapa i eficàcia, el mateix que la reproducció de missatges del mòbil o correus electrònics.

La novel·la se situa, en gran part, a Barcelona. Una Barcelona que té vida pròpia, amb els seus barris i la seva gent. I també viatja pel món, ja sigui de forma imaginada o real. Un dels nois treballa als Estats Units i els paisatges llunyans ens són descrits amb realisme i sense afectació. Tots els indrets i referències són reals i les podem cercar o reconèixer. Un petit detall sense importància, per què hi tanta reticència a escriure el topònim Poble-sec de forma normativa i correcta? Un petit grinyol que es perd, però, en un conjunt literari molt elaborat, i, sobretot, ben escrit. Sap greu, gairebé, acabar el llibre i deixar en un final relativament obert el futur dels dos personatges principals. Estem davant d’una bona novel·la, amb algunes trampes argumentals inevitables, i que es llegeix amb gran  interès i, també, amb admiració pel que fa a la capacitat narrativa de l’autora.

Articles recents

  • LLIBRES
  • Relats

Històries contemporànies i demencials

A 'Ocho cuentos para el fin de un mundo' José Manuel Beiro retrata la incomunicació…

2 hores enrere
  • ART
  • Exposicions

Un recorregut per l’univers de Tim Burton

L'exposició immersiva 'Tim Burton’s Labyrinth' aplega escultures, esbossos, músiques, i altres materials que ens transporten…

2 dies enrere
  • ART
  • Exposicions

El Palau Robert homenatja Núria Feliu amb una exposició

La mostra, comissariada per Òscar Dalmau, presenta, en cinc ambients, un recorregut per la vida…

3 dies enrere
  • LLIBRES

Una civilització inventada per reflexionar sobre la nostra

A la novel·la 'El árbol viene', Munir Hachemi proposa un joc literari centrat en una…

4 dies enrere
  • CINE
  • Drama

‘Perfect Days’, retrat de la vida senzilla i tranquil·la

La pel·lícula de Wim Wenders mostra la felicitat d'un home que viu en pau amb…

5 dies enrere
  • Editors
  • ENTREVISTES

Luis Magrinyà: «Hem posat els clàssics a conviure amb les novetats»

L'editor de la col·lecció Alba Clásica explica els fonaments del seu catàleg on es troben…

6 dies enrere