Un recorregut per l’univers de Tim Burton

L'exposició immersiva 'Tim Burton’s Labyrinth' aplega escultures, esbossos, músiques, i altres materials que ens transporten a les seves pel·lícules
Tim Burton's labyrinth

Patricia Tena


Després de Madrid, París i Brusel·les arriba a Barcelona l’exposició immersiva Tim Burton’s Labyrinth, dedicada a l’obra del cineasta nord-americà, creador de clàssics com Pesadilla antes de Navidad, Eduardo Manostijeras o Bitelchús. Ideada com un laberint, els visitants han d’anar seleccionant portes que els duen a sales diferents, fent, d’aquesta manera, que cada recorregut sigui únic i exclusiu. Així i tot, l’experiència està ideada perquè tothom vegi el mateix nombre de sales (quinze), encara que siguin diferents. Però si aquesta opció no us acaba de convèncer, l’entrada prèmium (34 euros i 23,50 euros la general) permet la possibilitat de fer una segona volta i escollir altres camins.

Cadascuna d’aquestes sales compta amb música ambiental, llums i efectes (com trobar el terra ple d’escarabats a la dedicada a Bitelchús o els trons i la pluja al cementeri d’animals de Frankenweenie) i unes magnífiques escultures de gran format, que es converteixen en una de les atraccions principals, on es poden fotografiar alguns dels seus personatges més emblemàtics com Jack Skellington, Emily i Víctor de La novia cadáver, un extraterrestre de Mars Attacks, o la Reina de Cors d’Alicia al país de les meravelles, entre D’altres. La joia de la corona, però, són els dos-cents esbossos originals que s’hi exposen, molt d’ells inèdits. De fet, com a curiositat, dos dels que es troben a la sala dedicada a Batman els tenia el mateix director penjats a una paret de casa seva.

 

tim burton exposició

 

Tim Burton, conegut i admirat per ser el pare cinematogràfic de les ànimes incompreses, és dibuixant i els seus inicis van ser treballant als anys vuitanta a Disney, on mai va sentir que encaixava. «Mentre els altres dibuixaven gossets tendres, als meus semblava que els havia atropellat un camió», ha declarat en diverses ocasions. Felype de Lima, director creatiu de l’exposició, comenta que «Burton no pensa en textos o pel·lícules, sinó que sempre ho fa dibuixant i quan s’enamora d’un dels personatges és quan sent la necessitat de portar-lo després al cinema.»

Quan l’equip de LETSGO li va explicar la idea del laberint, el director es va mostrar emocionat, ja que era com endinsar-se a la meva ment i comenten que sempre que visita l’exposició, a les inauguracions de les diferents ciutats, «comença a obrir i tancar portes i a jugar com si fos un nen», assegura De Lima.

 

tim burton exposicio

 

L’exposició immersiva, que es podrà visitar fins al 16 de juny al Palau Victoria Eugenia de Barcelona, també ofereix l’oportunitat de profunditzar en altres mons menys coneguts per al gran públic com els seus primers curtmetratges o el seu llibre de poemes La melancólica muerte del chico ostra (Anagrama). Durant la inauguració de l’exposició a la capital catalana, que va comptar amb la presència del mateix geni, Burton va voler apropar-se als seguidors que l’esperaven al recinte. Es va mostrar somrient i agraït i llançava petons a l’aire contínuament.

Va fotografiar-se amb tots els que li van demanar i va signar pel·lícules, llibres, fundes de telèfon mòbil i, fins i tot, un parell de braços de persones que deien que després es tatuarien la seva signatura. Tim Burton fa quatre dècades que dona veu als inadaptats i ens ha ensenyat, amb el seu estil únic, que la bellesa pot tenir moltes formes. Gràcies a la seva particular visió del món ha aconseguit que els monstres deixin de fer por i que se’ls comenci a estimar.

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES