Déu és transparent

A 'El color del agua', James McBride narra la vida de la seva mare i la seva pròpia amb la religió com a càstig i també com a suport
El color del agua Tributo de un hombre negro a su madre blanca James McBride
La família de James McBride.

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


Als anys cinquanta i seixanta, una dona anomenada Rachel Shilsky, coneguda com a Ruth, passejava amb bicicleta per Queens, Nova York. Era l’única blanca d’aquell lloc, i no se sentia acovardida per això, ja que la seva missió era tirar endavant els seus dotze fills. Per això, el vuitè d’ells, James McBride (Estats Units, 1957), escriu a El color del agua. Tributo de un hombre negro a su madre blanca (Big Sur, 2022, amb traducció al castellà de Josefina Guerrero) un homenatge a la seva progenitora.

McBride és fill d’un home negre i una dona blanca i va créixer en un barri pobre de Brooklyn amb els seus onze germans. Sempre va veure la seva mare de forma estranya pel color de pell, que desentonava amb el dels seus fills i els habitants del barri. Per això, un cop a l’edat adulta, l’autor fa servir la memòria i torna al passat i a la figura de la seva mare per analitzar com va ser la seva relació amb ella i com la veia a través dels seus ulls.

Rachel Shilsky va ser una dona jueva nascuda a Polònia que va emigrar als Estats Units amb la seva família. Alhora, ella va fugir de l’opressió de la seva família per casar-se amb un pastor baptista negre, pare dels seus primers vuit fills. Després de la seva mort, va unir la seva vida a un altre home negre, amb qui en va tenir quatre. Rachel reconeix que va deixar de ser jueva, potser, per la quantitat de deures, obligacions i prohibicions que hi havia a la seva religió, on d’altra banda mai no rebia mostres d’afecte. Entre jueus, no es parlava de determinats temes com la mort i calia obeir i seguir rigorosament les normes de la religió.

Shilsky no anima el seu fill a investigar sobre la seva família perquè sap que, per a ells, ella és morta. Els seus avantpassats havien fugit de Rússia cap a Polònia, i els seus pares havien emprès de nou el camí, en aquesta ocasió cap als Estats Units. Ella patirà la insistent amenaça que els tornessin al Vell Continent, però es mantindrà a Amèrica. Sempre exalçarà l’educació i l’escola, així com la fe en Déu i la desconfiança en les autoritats i els desconeguts.

 

james mcbride

James McBride.

 

Shilsky era l’única dona blanca que es veia a Queens. A McBride no li agradava que la seva mare passegés pel barri en bicicleta i que tots la veiessin. Tenia por que els negres poguessin assassinar-la. Ell la descriu com una dona sobrecarregada de treball per mantenir fills de totes les edats, cadascun amb les seves necessitats respectives. De l’altra costat, el seu pare havia mort abans que ell naixés i el seu padrastre no vivia amb ells, només anava els caps de setmana, i per això McBride pateix l’absència d’aquestes figures adultes.

En aquestes pàgines, l’autor parla sobre el fet de renunciar al passat, que és el que va fer la mare, i sobre quan coneixem realment els nostres familiars. També sobre superar el dol, com ella va intentar fer després de les morts dels seus dos cònjuges, la mare, el germà i la seva millor amiga. Aquestes morts van amenaçar d’acabar amb el seu seny, i per això es va acostar a Jesús. Shilsky va trobar la seva salvació en el cristianisme. De fet, el títol del llibre ve arran d’una pregunta que McBride li va formular a la seva mare sobre si Déu era blanc o negre. Ella li va respondre que Déu és del color de l’aigua, i l’aigua no té color.

Davant la por o la vergonya, McBride es mirava al mirall i veia una altra persona, però una millor que ell mateix, perquè «no tenia opinions i m’escoltava». Una de les seves germanes li va dir: «Has d’escollir entre allò que el món espera de tu i allò que tu esperes de tu mateix», i per això l’autor es va proposar reconstruir el passat i explorar, entre altres temes, la repressió i la violència que el seu avi matern va exercir contra la seva mare o el perquè de la diferència de color entre ella i els seus germans i ell. El color de l’aigua són unes memòries que inclouen moments d’humor però també escenes que colpiran el lector.

 

Categories
Biografies i memòriesLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES