Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G
La gota de agua (Amarillo Editora) és una novel·la basada en una situació real que va viure l’entorn de l’autor, Vicente Leñero (1933-2014). És protagonitzada per una família mexicana formada per un matrimoni, els seus quatre fills i dues serventes. El 31 de gener del 1982, es produeix un tall d’aigua a casa seva. El pare de família s’encarregarà de gestionar la solució, que no es preveu fàcil ni ràpida, però sí plena de circumstàncies absurdes i delirants que aporten un toc d’humor a la història.
El relat comença amb la frase «no hi ha aigua», que desferma el caos en la família, ja que és imprescindible per a tots ells. El protagonista, que comparteix nom i primer cognom amb l’autor, es consola en saber que aquesta escassetat d’aigua no és el pitjor de tot plegat i que no només li passa a ells, sinó a cinc milions de persones a la ciutat de Mèxic. Així i tot, allò que hauria de tenir un final ràpid es prolonga, i, com a conseqüència, també l’angoixa, la impotència, la set i la necessitat de neteja de tots els implicats.
El protagonista, enginyer de professió, recorre als seus privilegis per agilitzar la resolució del problema, però ni tan sols això serveix. De fet, no para de viure desgràcies, i això se suma a la malmesa situació de Mèxic i a la devaluació de la seva moneda. Aquesta història conté crítica social; contra els polítics, per desatendre les seves responsabilitats mentre els ciutadans pateixen i pateixen, i contra el país, on «la maleïda falta de criteris» causa estralls en el desenvolupament.
El protagonista denuncia la manca de sentit comú, l’avarícia, l’especulació i la corrupció, així com l’incivisme. Entre autoritats i ciutadans, el país està de cap per avall, tothom va a la seva. Fins i tot el lector sent impotència davant la incompetència dels treballadors que no aconsegueixen donar solucions ni arreglar totes les avaries que van sorgint.
La gota de agua demostra que fets aparentment banals poden derivar en hilarants i desesperants. Leñero utilitza els diàlegs com a punta de llança en aquesta història. També s’hi inclouen il·lustracions del mateix autor i algunes notes a peu de pàgina per facilitar la comprensió d’algunes expressions. Aquest relat és un catàleg de disbarats i escenes rocambolesques que simulen el famós «vuelva usted mañana» de Larra. Una novel·la simpàtica per llegir-la amb un somriure.