VÃctor Bargiela / @VictorBargiela
Joan-Daniel Bezsonoff i Montalat (Perpinyà , 1963) és un dels principals escriptors en llengua catalana de la Catalunya Nord. Amb una vintena de novel·les publicades, ha guanyat diversos premis literaris, entre els quals destaquen el premi Méditerranée a La guerra dels cornuts, el Premi Crexells a Les amnèsies de Déu, o el premi Lletra d’Or a Una educació francesa. Recentment ha publicat El diable es va aturar a Orà amb l’editorial Empúries.
«L’any 1954 Orà apareixia com una ciutat improbable en un penya-segat amb un escapador cap a la mar grà cies a un barranc». Bezsonoff ens transporta aixà a Orà , la cinquena ciutat de França, una ciutat amb un passat turmentat i cosmopolita que es descriu com a moderna i pintoresca. En aquest escenari transcorre El diable es va aturar a Orà , una novel·la policÃaca en què es narren les inquietuds del comissari Roger Ferrandis, un «seductor a la francesa» de pares valencians (naturals del Fondó de les Neus, al Vinalopó Mitjà ).
Els pares parlaven valencià a casa, castellà amb la majoria de veïns i un francès mediocre per poder fer compres al centre de la ciutat. El comissari Ferrandis té tres fills i està casat amb l’Arlette, tot i que el matrimoni sembla tenir algunes esquerdes que s’entrellacen amb els embolics de faldilles del comissari. Ell i el seu adjunt, l’inspector principal Bensoussan, tracten de descobrir qui hi ha darrera dels crims que estan acabant amb la vida de dones joves de diverses religions a la ciutat d’Orà .
L’inspector Bensoussan es presenta com el contrapunt al comissari Ferrandis: és un home fet a l’antiga que ja es troba en la seixantena d’edat i viu apassionat per la seva feina. La trama detectivesca, no obstant, serveix com a pretext per fer brillar l’autèntica protagonista de la història: la ciutat d’Orà .
Bezsonoff fa un retrat de la societat oranesa que ens permet entendre com es vivia la ciutat a mitjan segle XX amb el rigor d’una guia de viatges. Descriu la convivència de valencians, francesos, andalusos i algerians en una ciutat mediterrà nia multicultural en què hi coexisteixen diferents comunitats culturals i religioses en una aparent harmonia que permet la simbiosi i la barreja cosmopolita en la localitat més francesa –i, per tant, europea– de l’Àfrica.
Amb una llengua rica i una prosa viva farcida d’una fraseologia ben genuïna, Bezsonoff radiografia les relacions que s’establien a la ciutat algeriana i ens submergeix en un ambient fascinant i desconegut per a molts des de la quotidianitat dels seus habitants. A través dels personatges i les seves vivències, ens presenta una ciutat vibrant, plena de vida i contrastos, en la qual s’entremesclen modernitat i tradició. El diable es va aturar a Orà convida a endinsar-se en la seva trama policÃaca, però sobretot, a descobrir la ciutat d’Orà i els seus conflictes interns.