Dos crims per a Harry Hole

A 'Némesi' Jo Nesbo posa al seu detectiu a investigar l'atracament d'un banc i la mort d'una amiga amb qui havia estat la nit anterior

Marta Planes. Lleida / @martaplanes

Némesi, de Jo Nesbo, és la quarta novel·la de la sèrie protagonitzada pel detectiu Harry Hole que apareix en català amb Proa i en castellà amb RBA. La trama s’inicia amb una càmera de seguretat que mostra com un atracador en un banc d’Oslo acaba assassinant una empleada perquè el director ha trigat més de 25 segons a obrir el caixer. Harry, amb l’ajuda d’una companya que té el do de recordar totes les cares que ha vist durant la seva vida, inicien una complicada investigació, ja que no hi ha cap pista, cap empremta, cap fotograma de la càmera de seguretat que permeti identificar l’atracador.

Paral·lelament, mentre la parella d’en Harry és fora, ell es torna a veure amb una antiga amant, Anna, que el convida un dia a sopar a casa seva, un edifici situat, irònicament, al carrer Sorgenfrigata, que en noruec significa sense preocupacions, sense problemes. Res més lluny de la realitat, ja que l’endemà de la trobada Harry, alcohòlic recalcitrant, no recorda res de la nit anterior i la noia apareix morta. Aparentment, s’ha suïcidat, però hi ha molts indicis que no lliguen. Per acabar-ho d’embolicar, algú sap tot el que ha passat, perquè li envia uns inquietants correus electrònics a Harry. Les dues trames, evidentment, estan relacionades i Nesbo sap fer-les avançar en paral·lel sense afluixar en cap moment la tensió a través del procediment de conduir-nos primer a una solució que després es revela com a errònia. Cal doncs, tornar a començar fins que el lector entén el significat del títol de l’obra.

A la portada del llibre ens adverteixen de què els que s’hagin entusiasmat amb Stieg Larsson també ho faran amb Jo Nesbo. És possible, però potser les pàgines de Nesbo tenen més de Fred Vargas que de Larsson: pels excursos filosòfics, deliciosos parèntesis narratius que congelen la intriga uns instants per després reprendre-la amb més força; pels protagonistes plens de debilitats i febleses, marcats pel seu passat; per l’enorme capacitat de l’autor per moure els fils de dos trames principals i infinites de secundàries alhora… Una barreja de thriller i novel·la psicològica la resolució de la qual sorprendrà fins i tot els més avesats a aquest tipus d’intrigues.

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Eloy Moreno Diferente

  El més normal és ser diferent

  L'escriptor Eloy Moreno narra a ‘Diferente’ una història de superació, esperança i dol alhora que reivindica la diversitat entre les persones.
 • El sacrifici d'Ifigènia

  Ifigenia a Àulida

  La tragèdia d'Eurípides se centra en el sacrifici d’Ifigenia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar a Troia, a la recerca d’Helena.
 • el matarife sandor marai

  L’origen de la violència

  A 'El matarife', l'escriptor hongarès Sándor Márai mostra com un nen innocent esdevé un criminal d'adult després de combatre en la Primera Guerra Mundial.
 • Un cor de neu Anna Manso

  Refer el que s’ha trencat

  A 'Un cor de neu', l'escriptora Anna Manso retrata la relació entre una mare i un fill que s'han distanciat per uns fets dolorosos del passat.