David Safier es fixa en el gueto de Varsòvia

Amb '28 dies' l'autor alemany canvia de registre per escriure una història sobre víctimes de l'Holocaust
David Safier 28 dies def

Laura Baeza. Alacant / @Lau_BaezaA


David Safier té acostumat el públic a històries originals i sorprenents. A 28 dies ens presenta Mira, adolescent jueva que viu -o sobreviu- al gueto de Varsòvia, al costat de la seva mare i germana. Després de la mort del seu pare, ella és l’esperança i el suport de la seva família, gràcies al seu coratge i generositat, i l’estraperlo. A mesura que comencen les deportacions i els alemanys van estrenyent una mica més la rosca del seu pla d’aniquilació, el lector acompanya Mira en aquesta supervivència en l’infern fins que finalment es sumi a la Resistència. Llavors començaran 28 dies de lluita, esperança, desolació, orgull, dolor i pèrdua.

Des de la primera línia el lector sent empatia amb la protagonista d’aquesta història, més encara perquè la narració és en primera persona. A més de la lluitadora Mira, Safier introdueix personatges ben construïts, cadascun dels quals mostra opcions i actituds diferents respecte al context i circumstàncies en què s’han vist obligats a viure. Es tracta de personatges ficticis però que evoquen i recorden fets i situacions reals. De fet, l’escriptor es va documentar amb diferents fonts de primera mà, com les memòries de supervivents. Al mateix temps, l’autor descriu molt bé el paisatge del gueto i com aquest es va transformant segons avancen els esdeveniments. Un lloc que passa de ser concorregut a solitari, àrid i desolat. Safier aconsegueix contextualitzar tan bé la història en tot moment, que el gueto pot arribar a semblar un personatge que respira i hi participa.

L’últim llibre del conegut escriptor alemany porta a la palestra temes com la supervivència, la dignitat o l’amor, però per sobre de tot Safier planteja des del principi una pregunta al lector i és sobre aquesta que gira tota l’obra. Mentre Mira ens recorda que “un sempre pot prendre decisions”, es desafia els personatges, i sobretot al lector, deixant planejar aquest interrogant per cada pàgina: quina classe de persona vols ser?

L’escriptor sorprèn al públic explicant una altra història dins de la història, que, a més de donar un respir al lector de l’horror del nazisme, juga un paper important pel que fa a la protagonista, la relació amb la seva germana i a la seva forma d’afrontar l’assetjament dels nazis. Els lectors fidels a aquest escriptor tornen a trobar en 28 dies la seva prosa àgil i senzilla, sense excessives descripcions, amb frases curtes però precises.

28 dies és una novel·la commovedora, de les que calen, una narració crua que deixa a la superfície el millor i el pitjor de l’ésser humà. Una història que escup realitat. Un llibre molt recomanable, que se suma als títols imprescindibles per no deixar en l’oblit aquells fets que van sacsejar el món. Un llibre allunyat de les seves anteriors publicacions, però que constata el talent de David Safier.

Categories
HistòricaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES