La història de la humanitat a través dels seus ‘outsiders’

Jair Domínguez explica la història del món a partir de 99 personatges de tots els temps que no acostumen a sortir als llibres d'història
99 personatges que has de conèixer per entendre el món def

Marta Planes. Lleida / @martaplanes

99 personatges que has de conèixer per entendre el món (Ara Llibres) és el darrer llibre de Jair Domínguez, en el que explica la història de la humanitat a partir de 99 personatges de tots els temps que no acostumen a sortir als llibres d’història o almenys no de la manera que els explica l’autor. El lector no hi trobarà pas les figures cabdals de la història de la humanitat, sinó, majoritàriament, una selecció de losers, sàdics, bojos i morbosos. Dels personatges coneguts per tothom (Salvador Dalí, Katharine Hepburn, Arthur Rimbaud, Frank Sinatra o Josif Stalin, per exemple), n’explica anècdotes estrafolàries, ridícules o, simplement, curioses. A més, l’autor ens descobreix una galeria d’éssers pintorescos que no haurien somniat mai de la vida sortir en cap llibre d’història.

Ho explica el mateix Domínguez al pròleg: “En les pàgines següents trobareu un compendi de coneixement que us pot ser molt útil o totalment inservible. Això només depèn de la vostra traça. Els 99 personatges que trobareu a continuació, no lligats per cap més nexe que el de voler abastar la màxima diversitat de disciplines i èpoques, us ajudaran a entendre millor el món on viviu i, de retruc, us proporcionaran una colla d’anecdòtes absurdes que us serviran per semblar la persona més culta de la sala.”

Músics passats de voltes, emperadors, monarques i dictadors bojos o artistes que porten les seves performances al límit desfilen per les 219 pàgines d’aquest llibre que es llegeix d’una revolada i entre somriures que de vegades es tornen riallades, tant pels excèntrics, ridículs o estúpids comportaments dels personatges escollits com per l’estil de l’autor: breu, sarcàstic, planer. El format triat (dues pàgines, com a molt, per personatge), fan que la lectura passi volant i que un cop acabada, quedin ganes d’aprofundir més en la història d’alguns dels ressenyats.

D’altra banda, després de llegir 99 personatges que has de conèixer per entendre el món, una se sorprèn que l’espècie humana hagi arribat tan lluny i es pregunta quan tindrà lloc la previsible apocalipsi que augura l’autor al subtítol. Els oients del programa de ràdio La segona hora de RAC1, en què treballa Jair Domínguez, reconeixeran entre aquests 99 elements elegits alguns dels protagonistes de les seves seccions “Xoc de Trons” i “Història de la música”.

Categories
HistòriaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES