CaixaForum Barcelona exposa el luxe de l’antiguitat

A 'Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran' el museu mostra més de 200 peces que servien per donar estatus als antics poderosos
Flascó per a oli perfumat. Takht-i Kuwad (Tadjikistan). 500–400 aC. Or. © The Trustees of the British Museum.

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


La nova exposició de CaixaForum Barcelona ens porta a l’Orient Mitjà. Es tracta de la mostra Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran, que fa un repàs per diversos objectes personals de les classes poderoses d’imperis com l’assiri, el babilònic o el fenici, peces totes elles que provenen del fons del British Museum, gràcies a l’acord que la institució britànica manté amb l’Obra Social “la Caixa”. L’exposició abraça un arc de temps entre l’any 900 a.C. i el 300 a.C., i està dividida en set àmbits, el sentit els quals, més que establir un ordre temàtic al material expositiu, pretén situar el visitant en els diversos contextos històrics als que pertanyen els objectes.

Sabem que en l’antiguitat el luxe era una font de plaer i de prestigi, cosa que feia que els poderosos encarreguessin (o se n’apropiessin) freqüentment objectes que ajudessin a satisfer les seves necessitats d’ostentació i estatus. El luxe formava part de la seva identitat. La bonança econòmica i l’acumulació de riquesa permetia la construcció de palaus que havien de ser decorats amb el màxim gust possible. Per això, l’exposició no només mostra peces d’ús més personal, com recipients de cosmètics, miralls de butxaca o algun instrument musical, sinó també material de la llar, com cassoles, atuells o relleus. Va ser a partir de l’any 800 a.C. que els assiris van conquerir territoris del golf Pèrsic i Egipte, convertint-les en ciutats cosmopolites; el seu poder va arribar fins el 612 a.C., que van ser derrotats pels exèrcits de Mede i Babilònia.

L’exposició ensenya també la relació entre el luxe, o el detall, amb el poder militar. Algunes de les peces exposades servien per decorar els vestits dels guerrers, com a senyal de poder i força. També les victòries inspiraven alguns dels relleus que decoraven cases i palaus. El luxe no només es traduïa en l’ostentació d’objectes, també en l’experiència sensorial, motiu pel qual es creaven jardins exòtics amb olors i colors i se celebraven grans àpats. La demanda de luxe es va anar estenent per tota la societat, així que aquells que no es podien permetre grans dispendis, encarregaven reproduccions més econòmiques o, directament, còpies molt barates dels objectes més preuats.

En total són 217 peces les exposades per CaixaForum, que van des de marfil i joies, ornamentació mobiliària, vidres, ceràmiques o metalls preciosos, fins a relleus de gran format. D’aquests, en destaquen els relleus de la paret del palau de Nínive. Passa sovint amb aquesta mena d’exposicions que un té la sensació que es busca una excusa, un paraigua, sota el qual mostrar una sèrie de materials. Personalment no em sembla tant un recorregut pel luxe de l’antiguitat, sinó més aviat una senzilla exposició d’objectes d’aquella època, sense un gran discurs al darrere ni una exhaustiva contextualització més enllà d’alguns textos i mapes. Dit d’una altra manera, veig els objectes, però no m’acaben d’evocar tot el que deurien. Tot i així, sempre és un plaer prendre contacte amb les civilitzacions antigues. L’exposició es podrà visitar fins l’11 d’agost.

 

____________

Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran / CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guardia, 6) / Fins l’11 d’agost de 2019 / Entrada: 4 euros (gratuïta per a clients de La Caixa) / caixaforum.es

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES