Vestigis de bruixeria en terres asturianes

Amb la novel·la ‘Trovadoresca’, escrita en asturià, Blanca Fernández Quintana ens porta a un món inevitablement màgic i ple de misteri
trovadoresca Blanca Fernández Quintana

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Blanca Fernández Quintana (Bimenes, Astúries, 1994) és una de les plomes més joves de les lletres asturianes. És graduada en Estudis Clàssics i Romànics amb el minor en asturià i actualment és professora d’asturià a la secundària. Va debutar el 2019 amb la publicació de L’home les caparines (Ediciones Radagast), una primera novel·la que ens submergia en un món màgic. El 2021 es va fer amb el I Premi Radagast de Novel·la Fantàstica, Ciència-ficció i Fantasia amb Trovadoresca, la seva segona novel·la.

Ediciones Radagast és una editorial nascuda el 2019 compromesa amb el territori i la literatura asturiana. S’han proposat dur a Astúries i a llengua asturiana obres de fantasia, ciència ficció i terror. Volen trencar amb la idea que no hi ha mercat ni demanda per als productes culturals en llengua asturiana i, de moment, ho estan demostrant amb una aposta ben clara per una cultura de qualitat i en asturià. El seu Premi Radagast és l’únic guardó de novel·la en llengua asturiana d’iniciativa privada.

 

Blanca Fernández Quintana

Blanca Fernández Quintana.

 

Trovadoresca comença al poble de Seloriu amb la mort de la Teodora. La Teodora és l’àvia de la Dora, la protagonista d’aquesta novel·la que recorre la història de totes les seves avantpassades per tal de poder desfer l’encanteri que regna sobre la família des de fa generacions. I és que quan l’àvia Teodora mor, s’apareix un petit fantasma anomenat Bermudo que només la Dora pot veure. Aquest fantasma va vestit de trobador, amb roba de fa segles, i s’hereta a través de les dones de la família. En Bermudo serà una peça clau a l’hora de resoldre el gran secret que s’amaga a Seloriu.

Amb una prosa àgil i viva, Blanca Fernández aconsegueix immergir-nos en el seu món de fantasia a través de les pàgines impregnades de mitologia. És impossible no devorar la novel·la amb l’ànsia de descobrir què passarà a continuació. Els personatges, principalment femenins, desperten certa tendresa i un misteri que ens guia amb força gràcia cap a la resolució del conflicte. Trovadoresca és una novel·la divertida i entretinguda, escrita des d’una perspectiva de gènere que ens farà repensar diverses qüestions d’actualitat a través de les antigues històries del poble de Seloriu.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Eloy Moreno Diferente

  El més normal és ser diferent

  L'escriptor Eloy Moreno narra a ‘Diferente’ una història de superació, esperança i dol alhora que reivindica la diversitat entre les persones.
 • El sacrifici d'Ifigènia

  Ifigenia a Àulida

  La tragèdia d'Eurípides se centra en el sacrifici d’Ifigenia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar a Troia, a la recerca d’Helena.
 • el matarife sandor marai

  L’origen de la violència

  A 'El matarife', l'escriptor hongarès Sándor Márai mostra com un nen innocent esdevé un criminal d'adult després de combatre en la Primera Guerra Mundial.
 • Un cor de neu Anna Manso

  Refer el que s’ha trencat

  A 'Un cor de neu', l'escriptora Anna Manso retrata la relació entre una mare i un fill que s'han distanciat per uns fets dolorosos del passat.