Tocar fons

El protagonista de la novel·la 'El impulso', de la coreana Won-pyung Sohn, és un home fracassat la vida del qual canvia a partir d'un petit gest
El impulso Won-pyung Sohn

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


El impulso (Temes de Hoy, amb traducció al castellà de Joo Hasun) és una novel·la protagonitzada per Andrés Kim Seong-gon, un home anomenat igual que el primer sacerdot catòlic de Corea que se sent fracassat en tots els àmbits de la seva vida, com l’econòmic o el sentimental, i que intenta rescabalar-se de la seva frustració. Decideix suïcidar-se, però també hi falla. Sent que tot està perdut, però llavors se centra a corregir la seva postura corporal, la qual cosa desencadena un nou rumb per a la seva vida i li donarà impuls per tornar a la superfície i recuperar-se emocionalment.

Aquesta novel·la de Won-pyung Sohn (Corea del Sud, 1979) comença amb Andrés al pont dels suïcides, ja que pensa que la vida és «com un forat fosc i fred la profunditat del qual resultava impossible mesurar.» Tot li va malament i pensa que no pot canviar res, a més de culpar-se per haver propiciat els fracassos. Ja va intentar suïcidar-se una vegada, però va decidir no fer-ho, i ara se’n penedeix perquè pensa que s’hauria estalviat molt de patiment. Un dia, en observar una fotografia, comprova la desgràcia i és conscient de tot el que ha perdut al llarg dels anys, però també li serveix per decidir-se a ser com abans.

 

Won-pyung Sohn

Won-pyung Sohn.

 

El món actual d’Andrés és fosc, ja que no viu a la llar familiar, té una mala relació amb la seva dona i la seva filla no en vol saber res. És un home que veu la vida amb indiferència, però vol tornar a sentir i a experimentar sensacions. Andrés pensa que el món no canvia per una persona, però una persona sí que es pot canviar a si mateixa. A més, també creu que canviar d’aparença és fàcil, però no ho és tant fer-ho per dins. Per això, aquesta novel·la és un impuls per trencar amb allò imposat i per provar coses noves que ens poden canviar, millorar i fer descobrir.

L’impuls és una obra circular sobre la gestió de les emocions, de l’èxit i del fracàs, a més d’una reflexió sobre l’individualisme de la societat, on cadascú lluita per sobreviure i, malgrat les preocupacions que un té, la vida continua com si res. És una història de personatges marginats i aïllats pels seus gustos o que no encaixen amb el grup. També fa una crítica al capitalisme i a la llei del mercat, que tot ho governa, així com a aquells que jutgen els altres i els miren amb superioritat sense esforçar-se a conèixer-los.

Won-pyung Sohn analitza la manera d’actuar i de comportar-se dels éssers humans, així com les seves idees. Llegint El impulso he trobat una història una mica irreal i missatges plens de clixés de superació que han fet que no hagi gaudit del tot de la lectura, tot i que sí que aporta un missatge que considero important, i és que l’èxit no és només aconseguir allò que et proposes, sinó que ja comença quan fas una passa cap al teu objectiu, sense por al fracàs.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES