Tot per l’audiència

A 'Crim en directe', de Camilla Läckberg, els policies investiguen la mort d'un concursant d'un programa de televisió
crim en directe

Marta Planes. Lleida / @martaplanes


Crim en directe, de Camilla Lackberg, és la quarta novel·la de la sèrie protagonitzada pel policia Patrik Hedstrom i la seva companya Erika Falck editada en català per Amsterdam i en castellà per Maeva. Patrik i Erica són feliços amb la seva filla Maja, que ja té vuit mesos, i preparen el seu casament. Patrik té una companya de feina nova, Hanna, qui el primer dia ja s’ha d’enfrontar a un accident de trànsit que Patrik de seguida sospita que podria ser alguna cosa més. D’altra banda, la ciutat de Fjällbacka s’ha convertit en un immens plató on s’està rodant Fucking Tanumshede, un reality show a l’estil de Gran Hermano, que ben aviat assoleix el dubtós rècord de ser el primer reality en què un dels participants és assassinat. L’única relació entre els dos crims és que en els dos casos el comissari troba al costat dels cadàvers una pàgina del conte infantil Hansel i Grettel. Aquesta pista el posarà en marxa i aviat li arribaran de tot el país notícies de crims que havien quedat sense resoldre i que podrien haver estat comesos pel mateix autor. Patrik acabarà descobrint que els dos crims de Fjällbacka només són dos episodis d’un pla molt precís que fa anys que s’executa.

La fórmula és molt similar a Els crits del passat i a La princesa de gel (en què l’autora desenvolupa en paral·lel a la trama principal una història del passat que acaba sent cabdal per resoldre el crim), tot i que aquí ho fa de manera més lírica. La trama dels participants en el reality show no és gens interessant. Tothom odia la protagonista, per tant qualsevol podria ser l’assassí, però l’autora dirigeix massa aviat el lector cap a la conclusió que el crim no l’ha comès cap altre participant del reality sinó una persona aliena al xou, la mateixa que per algun motiu que encara no se sap ha mort la primera dona assassinada. La denuncia de la mesquinesa d’aquests programes que busquen un elevat índex d’audiència a qualsevol preu arriba molt tard, quan ja fa una dècada que el lector i espectador conviu amb aquests tipus de xous televisius.

El lector que hagi llegit altres títols de Läckberg gaudirà de retrobar els personatges de sempre que protagonitzen diverses subtrames, algunes de les quals són força esquemàtiques. Ana, la germana d’Erika, s’ha instal·lat a casa de Patrik i Erika amb els seus fills després de matar el seu marit en defensa pròpia i es recupera de la nit al dia d’una profunda depressió. També reapareixen els companys de feina de Patrik: el comissari Melberg que en aquest cas serà víctima d’un previsible engany; el sempre cansat Gosta, que segueixi passant les hores de feina enganxat a un joc de golf per ordinador i Martin Molin, que també serà pare aviat. Tot i que, a parer meu, sigui la més fluixa de les quatre que s’han traduït, Crim en directe és una novel·la recomanable, que es deixa llegir de manera agradable, encara que no deixarà excessiva petjada en el lector.

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES