‘Oleanna’, intel·ligència, poder i moral al Romea

Ramon Madaula i Carlota Olcina interpreten a un professor i una alumna amb interessos oposats

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

La tardor està portant als teatres de Barcelona autentiques joies. Si fa uns dies parlava d’Una jornada particular al Teatre Gaudí Barcelona, de la reposició d’Operetta al Teatre Victòria i de Ruddigore o la nissaga maleïda al Club Capitol, avui toca parlar d’una nova delicatessen. Es tracta d’Oleanna, l’obra de David Mamet, dirigida per David Selvas, que es pot veure fins el 2 de desembre al Teatre Romea.

Ramon Madaula és John, un professor universitari d’aquells que a primera vista és exemplar: té un discurs coherent, es mostra proper als alumnes, disposat a ajudar-los i té una idea molt clara del que ha de ser la universitat. És un home respectat que comença a gaudir del millor moment de la seva vida. Tot aquest estatus, però, comença a trontollar quan rep la visita de la Carol (Carlota Olcina), una noia que sembla que no ha paït el suspens del darrer examen. Els caràcters estan ben definits: ell, un home íntegre i serè; ella, una jove alterada que no s’avé a explicacions. Però quan la discussió comença a enrarir-se, s’activa un intercanvi constant de rols: qui té realment el poder? Què vol cadascun dels personatges?

Amb aquesta obra, el dramaturg David Mamet fa una reflexió intel·ligent sobre la crisi del sistema educatiu, sobre la doble moral d’aquells que es mostren íntegres i d’aquells que es mostren dèbils, sobre la fortalesa dels principis i sobre els efectes del control del poder. D’aquesta manera, assistim a uns diàlegs efectius, punyents, que fan que el públic es vagi assentant en el dubte. Per als espectadors fidels a Madaula, notaran aquí certes sinèrgies amb el paper que interpretava l’actor a El dubte, l’obra de John Patrick Shanley, que va dirigir Sílvia Munt al Teatre Poliorama.

Oleanna és un espectacle de primera línia, una obra ben dirigida que destil·la intel·ligència per tots els costats, una història que juga amb la fermesa de les conviccions i amb els prejudicis però, sobretot, que posa sobre la taula com de dèbil o destructiu pot ser el poder. Els actors treuen el millor partit als seus papers, personatges plens d’alts i baixos emocionals que Madaula i Olcina interpreten amb contenció i màxima solvència. Brillant espectacle, un dels imprescindible de l’aquesta temporada.

 

________

Oleanna / Teatre Romea (c/ Hospital, 51) / Obra de David Mamet / Direcció de David Selvas / 80 minuts / Fins el 3 de desembre / De 28 a 30 euros / www.teatreromea.com

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES