Memòria viva de Barcelona

Born 1714', de F. Xavier Hernández i Guillem H. Pongiluppi, il·lustra el mercat del Born i el jaciment arqueològic de les restes de la ciutat

 

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

Coincidint amb el Tricentenari i amb el primer aniversari de la inauguració de l’obertura als ciutadans d’un dels espais del patrimoni històric més significatius de la ciutat de Barcelona, el Born Centre Cultural, Angle Editorial publica Born 1714. Memòria de Barcelona, un magnífic llibre il·lustrat, fruit de la nova col·laboració de l’historiador F. Xavier Hernández Cardona i de l’il·lustrador especialitzat en recreació històrica i arqueologia virtual Guillem H. Pongiluppi, autors també de 1714 El setge de Barcelona, als quals s’hi suma en aquesta ocasió Josep Ramon Casals, dissenyador industrial i especialista en visualització 3D i art digital. Born 1714 presenta les mateixes característiques que 1714: El setge de Barcelona. Es tracta d’un magnífic llibre il·lustrat on el text, breu en extensió però ric en contingut i exemplar en claredat didàctica i expositiva, és el complement d’unes imatges espectaculars que reconstrueixen en aquest cas un espai que uneix un doble interès. D’una banda el del mercat del Born, de l’altra el jaciment arqueològic de les restes de la ciutat arrasada després del 1714.

El mercat del Born constitueix un espai emblemàtic de l’arquitectura del ferro de la Catalunya industrial de finals del segle XIX, la primera gran construcció de ferro a Barcelona, obra de l’arquitecte Josep Fontseré. El Born va ser el model de referència per a tots els mercats de la ciutat que el seguiren: el de Sant Antoni (1882), el de la Barceloneta (1884), el d’Hostafranchs (1888) o el de la Concepció a l’Eixample i el de la Llibertat a Gràcia (1888) i els de la resta dels barris de la ciutat. Cal no oblidar que la pressió popular va salvar el Born, i que precisament la seva estructura de ferro i vidre ha preservat en el seu subsòl les restes arqueològiques de la Barcelona medieval i de la d’inicis del XVIII arrasada per ordre de Felip V en la repressió que se seguí a la desfeta de 1714 per tal de construir la Ciutadella, a la qual es dedica la part més important i extensa del llibre. Com s’afirma en la introducció del volum, “la suma d’ambdós components ha generat un dels conjunts patrimonials urbans més importants i interessants de l’Europa occidental” i, si se’m permet afegiria que més espectaculars, més entranyables i més lligats a la memòria històrica del país.

El volum segueix un ordre que ens permet reconstruir pas a pas la història des del barri medieval de la Vilanova del Mar, a l’animació dels carrers del cor de la Barcelona més dinàmica del XVIII, passant pel combat per la defensa de les llibertats, la repressió, l’oblit soterrat, l’enderroc de la Ciutadella, la construcció del mercat central d’una Barcelona industrial i moderna, fins a la recuperació de les restes arqueològiques. Tot seguint les investigacions d’arqueòlegs i historiadors que han inventariat minuciosament el jaciment del Born, una a una les cases, els establiments i els carrers del perímetre del jaciment del Born cobren vida. La tecnologia en 3D ens permet viatjar al passat i contemplar com eren els carrers i les cases d’aquestes restes que podem visitar al Born Centre Cultural, i ens l’il·lustra esplèndidament perquè ens puguem fer una idea de la seva magnitud i importància però també dels petits detalls humans de les persones que hi vivien i que van perdre cases, fortuna i en molts casos la vida. Per a qui tingui interès en ampliar coneixements, al final hi trobarà, a més d’una útil cronologia, una acurada selecció bibliogràfica. El text breu, clar i sintètic que acompanya la part substancial de l’obra, que és la gràfica, fa que aquest sigui un volum interessantíssim per a tota mena de lector, però especialment atractiva per fer arribar el coneixement de la història a un públic ampli i sobretot als joves. El Born està reconegut com un conjunt arqueològic únic a Europa, però per als catalans és molt més que arqueologia, és l’espai on les pedres respiren amb nosaltres, són memòria viva que ens parla del passat i ens comunica la seva força per construir en llibertat el nostre futur com a poble.

Categories
HistòricaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES