Cambó i Companys es retroben al Teatre Guadí

L'actor Carles Martínez interpreta els dos personatges en un espectacle dirigit per Frederic Roda

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


A llarg de la història diversos han estat els discursos pronunciats per polítics o defensors dels drets humans que han calat en la societat i han passat a la posteritat: Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Winston Churchill i molts altres. Totes les cultures, els països i les seves Històries estan nodrits de discursos. En el cas de Catalunya, no poden faltar els de Lluís Companys, Francesc Cambó, Josep Tarradellas o Francesc Macià.

El Teatre Gaudí Barcelona (TGB) ofereix l’oportunitat d’assistir a dos moments històrics gràcies al muntatge Cambó/Companys, dirigit i pensat per Frederic Roda Fàbregas, on l’actor Carles Martínez interpreta els dos polítics en el moment en què van oferir dos discursos de transcendència. El primer és el pronunciat per Cambó al Parlament de la República Espanyola el 13 de desembre de 1934 després dels fets del 6 d’Octubre de 1934 on defensà l’Estatut en uns moments en què la seva vigència era pràcticament nul·la. El segon és el que va defensar Companys al Parlament de Catalunya el 5 de maig de 1936 amb l’objectiu de donar a conèixer les causes  i la justificació dels fets del 6 d’Octubre i reivindicar les llibertats de Catalunya.

L’espectador interessat en la història té una magnífica oportunitat de viatjar en el temps i ficar-se en les cambres dels representants d’Espanya i Catalunya en moments d’agitació social i política. Carles Martínez interpreta els dos personatges, fet que requereix una pausa de quinze minuts (l’espectacle dura hora i mitja en total) i la veritat és que la seva feina està ben resolta, donat que cadascun dels personatges exigeix un to i una gesticulació molt diferenciada. Val la pena remarcar que el muntatge no enganya ningú: són dos discursos polítics ben interpretats i amb una escenografia sòbria i minimalista a la sala petita del TGB. Això vol dir que qui la vulgui veure ha d’estar interessat en la història de Catalunya, en termes generals, o bé ha de voler indagar en episodis passats per entendre una mica millor el que estem vivint en l’actualitat. Dit d’una altra manera, és una obra molt específica per a un públic molt concret.

A estones el muntatge pot resulta una mica dens, ja que no deixen de ser dos discursos polítics seguits on s’interpel·len altres personatges històrics que segur no tothom coneix i on es fan referències a fets concrets que no es detallen massa perquè els polítics (i la societat) d’aquella època ja els coneixien de sobres. Potser de tant en tant, entre els silencis del discurs, podria sonar de fons algun soroll de gent manifestant-se, de polítics fent una miqueta de xivarri, vaja algun element que trenqués la monotonia del discurs i que servís per donar una mica més d’ambient i ritme a l’espectacle. Tot i així, sempre és benvingut que els teatres apostin per propostes com aquestes, ja que la història s’ha d’apropar a la societat de totes les maneres possibles.

 

_______

Cambó/Companys / Teatre Gaudí Barcelona (C/ Sant Antoni Maria Claret, 120) / Dramatúrgia i direcció de Frederic Roda / Interpretació de Carles Martínez / 90 minuts / 20 euros / www.teatregaudibarcelona.com

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES