Xavier Bosch: «Tal i com està el pati de les relacions, els amors llargs són revolucionaris»

L’autor publica ‘Paraules que tu entendràs’, protagonitzada per tres parelles marcades pels secrets i els problemes íntims per resoldre
Fotografia de Toni Moreno.

Manel Haro / @manelhc


Xavier Bosch (Barcelona, 1967) publica nova novel·la, Paraules que tu entendràs (Columna/Destino), història que gira al voltant de tres parelles, entre els 40 i els 55 anys, que passen junts tots els caps d’any. En aquesta ocasió, la Mara Lincoln, que és la protagonista, els ha reservat el sopar en un hotel dels Alps Suissos per donar la benvinguda al 2018. Tots sis amics semblen feliços però aviat descobrirem que mai res no és com sembla. Bosch continua així explorant el món de la parella, com ja ha fet amb anteriors llibres: “M’estimula el fet que les noves tecnologies, els smartphones i els nous hàbits han canviat la manera de relacionar-nos. També en les parelles. Avui, un telèfon mòbil pot facilitar-nos molt la feina però, sovint, també és la caixa negra de molts matrimonis.”, explica l’escriptor.

Una de les claus de la novel·la és la manera com cada personatge fa ús de la veritat: “el lector anirà coneixent els personatges pel que diuen, però, sobretot, per allò que callen, pels secrets que tenen, pel tros de veritat que els convé revelar en cada moment. Vaja, com fem tots, més o menys, per sobreviure. Especialment en el món de la parella”. Bosch té clar que amagar secrets a la teva parella “és inevitable i necessari, hi ha coses a la vida que només has de saber tu.” Encara que l’autor assegura que no li agrada donar lliçons en els seus llibres, en aquest cas li venia de gust “anar una mica a la contra i subratllar que, tal i com està el pati de les relacions, avui per avui, els amors llargs són revolucionaris i lluitar per mantenir una relació potser, ara, és més valent que fugir i deixar-ho córrer al primer obstacle.”

En un moment de la novel·la, llegim: “és en l’instant que sents vergonya de la teva parella que l’esquerda comença a fer el seu camí”. Al respecte, Bosch exposa que “hi ha un moment que, per la circumstància que sigui, perceps que estàs passant vergonya de la teva parella, caldran dosis de generositat per superar aquell record, tirar endavant i no encetar una llista de coses de la parella que no et fan el pes”, i hi afegeix: “si no hi poses remei ràpid, l’esquerda comença a créixer, fa el seu camí i acaba per carregar-se la parella. Hi ha el risc que cadascú acabi en una banda de l’esquerda i la trencadissa, aleshores, sembla inevitable.”

Bosch afirma que “hi ha molta admiració entre les parelles protagonistes”, però què uneix exactament a aquests sis amics? “Els uneix, em sembla, el que ens uneix a tots, la recerca de la felicitat, d’aprofitar el temps en una edat que comences a adonar-te que això va molt ràpid i que convé aprofitar-ho”, diu l’autor, que també assenyala que “en aquesta història, als protagonistes també els uneix la recerca de la bellesa: la Mara munta viatges exclusius a llocs insòlits de la naturalesa; la Biosca és fotògrafa d’èxit; la Joana, que és paisatgista, té una feina de convertir espais en més bonics; i el Xavi Vera, el marit de la Mara, és arquitecte, viu obsessionat per la seva feina i el trobem just en el moment que acaba de rebre l’encàrrec de la seva vida.”

Categories
ENTREVISTESEscriptorsLLIBRESRomàntica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES