Els retrats de la Guerra Civil de Francesc Boix s’exposen al Centre Cultural Albareda

La mostra aplega els retrats que el 1938 els soldats demanaven al fotògraf als front d'Aragó i del Segre per enviar a les seves famílies
Retrat de Francesc Boix amb la seva màquina Leica.

 

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

Al Centre Cultural Albareda s’acaba d’innaugurar l’exposició El fill al front, en la qual es poden veure els retrats de soldats de la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República als fronts d’Aragó i el Segre, fets per Francesc Boix l’any 1938. L’exposició va acompanyada amb textos i poemes, sobretot d’Agustí Bartra, però també de Montserrat Roig i d’altres. La mostra ha estat produïda i cedida per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i organitzada per Fotoconnexió.

Les imatges de Boix són retrats que els soldats li demanaven per enviar a les seves famílies. L’exposició compta amb diferents precedents, entre els quals una important mostra que es va fer a Lleida, per la primavera passada, i es podrà visitar fins a finals d’octubre. A més, la mostra anirà acompanyada de diferents activitats, com la projecció de la pel·lícula El fotógrafo de Mathausen amb presència de la directora, Mar Targarona, i alguns dels seus protagonistes, una visita guiada a l’exposició, a càrrec de Ricard Marco, fotògraf de Fotoconnexió, una taula rodona en la qual participarà August Andreu, que va conèixer Francesc Boix, així com familiars i persones vinculades als soldats que apareixen a les fotografies alguns dels quals han pogut ésser identificats.

Aquesta exposició està vincula amb una altra sobre Francesc Boix a la Biblioteca del Poble-sec, que porta el seu nom, on també està prevista una conversa sobre l’amistat entre Teresa Pàmies i Boix, en la qual intervindran Lluïsa Julià i Joan Esculies i que incidirà en els actes que recorden la figura de Pàmies, en l’any del centenari del seu naixement. Tots els actes d’aquest cicle compten amb la participació de diferents institucions i entitats i s’emmarquen en la celebració dels cent cinquanta anys del Poble-sec. A banda de les grans exposicions endegades per les entitats de més prestigi sovint podem trobar a Barcelona i a d’altres poblacions activitats i exposicions com aquesta, de gran interès humà, històric i fotogràfic, gràcies a l’esforç de persones que han tingut la iniciativa i la intuïció de recuperar materials que fàcilment haurien pogut desaparèixer o malmetre’s i restaurar-los de forma excel·lent.

 

____________

El fill al front / Centre Cultural Albareda (Albareda, 22) / Fins el 30 d’octubre de 2019 / ajuntament.barcelona.cat

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES