Una reeixida iniciativa per apropar l’arquitectura a casa

Un grup d'estudiants de l'ETSAB ha posat en marxa un cicle de conferències en xarxa amb la participació de reconeguts arquitectes

Román Fernández. Barcelona / @romannnfv


En aquests dies de confinament han sorgit diverses iniciatives a la xarxa per apropar-nos la cultura a casa. Una d’elles és la que van posar en marxa el grup d’estudiants de «C de Cultura» de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Es tracta de «C de Confinament», un cicle de conferències en xarxa sobre arquitectura que ha comptat amb la implicació de primeres espases de l’arquitectura, com Rafael Aranda, membre dels RCR, guanyadors del prestigiós Premi Pritzker 2017, el conegut com a premi Nobel d’aquesta disciplina. Hem parlat amb Martí Codorniu, Pol Dieste, Oriol Graells i Eduard Llorens, alumnes de l’ETSAB, membres de «C de Cultura» i organitzadors d’aquest cicle de conferències. La seva aparició a Vostè primer de RAC1 i la seva ressenya a Plataforma Arquitectura, la pàgina web en castellà sobre arquitectura més llegida del món, és una bona mostra del seu èxit. Ens expliquen que, ni de lluny, imaginaven un impacte com aquest: «als primers vídeos el seguiment va ser d’unes cent persones simultàniament i ens va semblar extraordinari, però hem anat creixent i amb RCR hem tingut fins a set-cents espectadors simultanis.» Actualment acumulen més de vint mil visites a YouTube i més de mil dos-cents subscriptors al seu canal.

Consideren que «C de Confinament» és un format obert i interessant per al públic en general, a banda d’arquitectes i estudiants d’arquitectura: «tots habitem l’arquitectura i en formem part; en certa manera l’arquitectura es fa des de les aspiracions de tota la societat, ara tothom l’està vivint molt intensament i que el públic en general la vol gaudir queda clar quan veiem que molts dels espectadors no són arquitectes», expliquen aquests nois de «C de Cultura», plataforma que va néixer per aportar un espai de cultura en paral·lel al que ofereix l’ETSAB, per complementar l’educació i generar comunitat. Amb el confinament van decidir proposar un format específic: «vam pensar que podríem patir un buit cultural durant el confinament i, més enllà del contingut que estàvem gaudint des de casa, vam veure la necessitat de buscar nous formats que ens va portar a YouTube per la seva universalitat i la possibilitat d’emetre en directe.»

Si bé els primers conferenciants del cicle, com Anna i Eugeni Bach, formen part de l’entorn més proper, confessen que ràpidament es van sorprendre amb la participació dels Fala Atelier, estudi internacional portuguès aliè a l’arquitectura barcelonina: «trobem total predisposició i molta il·lusió per participar per part de totes les persones amb les quals hem contactat», asseguren. Han donat espai, també, a nombrosos estudis joves del panorama local, com Cierto Estudio, Nua Arquitectes o Bonell+Dóriga: «Veient l’impacte del projecte vam sentir la responsabilitat de donar veu a estudis que normalment no tenen tanta presència mediàtica, expliquen.» També hi ha hagut moment per als grans noms, com Benedetta Tagliabue, directora d’Estudio Miralles Tagliabue i referent internacional de l’arquitectura barcelonina,; Juhani Pallasmaa, reconegut arquitecte i teòric de l’arquitectura finés; o RCR, el primer estudi català en guanyar el Pritzker.

Els seguidors hem pogut gaudir de formats diversos, com converses i vermuts, debats oberts i fins i tot dibuix en directe dels RCR. Troben que era important investigar noves formes de transmetre, alhora que aportar un contingut diversificat i atractiu als espectadors. En aquest sentit, diuen sentir-se agraïts per la predisposició i proactivitat dels ponents a l’hora de plantejar les xerrades. Aquest confinament ha estat també, per a aquests alumnes, una forma d’obrir-se molt més i estimar més l’arquitectura: «Hem descobert que hi ha moltes formes de fer arquitectura, no només construint-la. Hi ha moltes maneres d’explicar-la, per exemple, amb dibuixos, diàlegs, mirant projectes des de perspectives concretes…», expliquen amb entusiasme i agefeixen: «només podem dir que els convidats han estat molt generosos.» Qualsevol persona interessada pot trobar les conferències al canal de YouTube «C de Cultura. ETSAB» i, per estar informat dels propers convidats, es poden seguir a les xarxes, a través del comte d’Instagram @cdcultura_etsab i de Twitter CdCultura_ETSAB.

Categories
ArquitecturaART
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES