Un àlbum il·lustrat per conèixer els museus de Barcelona

Mediterrània publica un llibre amb il·lustracions de Robert Garcia per donar suport als museus com a proposta d'oci familiar
Museus de Barcelona

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


L’editorial Mediterrània publica el llibre Museus de Barcelona, un àlbum infantil il·lustrat per Robert Garcia que pretén apropar el món museístic de la capital catalana a l’àmbit familiar. Ho fan a través d’una selecció d’onze museus, alguns dels quals seran tota una troballa també per als adults. Hi és el CosmoCaixa, com no podia ser de cap altra manera, un dels espais per excel·lència on coneixement i oci van de la mà. Allà els menuts (i no tan menuts) es queden bocabadats davant petits experiments que els apropen al món de la ciència. Però també hi tenim el Museu Blau, centre que convida a descobrir els secrets de la natura de forma lúdica. I de les ciències naturals a l’art, amb un viatge que porta els lectors a espais com el MACBA, la Fundació Joan Miró o la Fundació Antoni Tàpies. Tot plegat a través de dobles pàgines plenes de color que conviden a conèixer, reconèixer, cercar i compartir.

En un costat de la pàgina esquerra, tenim una sèrie d’elements que els lectors hauran de trobar dintre del museu, que hi ha il·lustrat just al costat. En el cas del Museu Blau, es tracta, entre altres coses, d’un ratolí, una brúixola, una abella i aquells maleïts plàstics en forma d’anelles que venen amb les begudes en llauna i que tant de mal fan a moltes espècies marines. Us podreu imaginar, doncs, que aquest darrer objecte és tota una oportunitat per parlar, en família, d’aspectes tan fonamentals com la conservació del medi ambient i el perill que corren alguns animals si no tenim més cura de la natura. De la mateixa manera, el joc de cercar i trobar permet en el cas del CosmoCaixa parlar sobre l’evolució humana o debatre si existeix vida intel·ligent més enllà del nostre planeta.

Com que és sabut que entre els petits de la casa hi ha molt aventurer, el llibre proposa també la visita al Museu Egipci i al Museu Marítim, amb els quals podreu fantasiejar amb els antics egipcis o amb els vikings. Compte, però, que la curiositat dels infants la carrega el diable, i si comencen a preguntar què és cada cosa, ja cal que els pares, mares, tutors o germans grans que els acompanyeu en la lectura tingueu la lliçó ben apresa o bé accepteu que en la vida no es pot saber tot i feu una recerca d’informació entre tots, que també és un altre gran repte lúdic. Els altres centres presents en el llibre són el Museu de la Música, el Museu del Disseny, La Casa dels Entremesos i el Museu de la Xocolata. O sigui, el món dels instruments, el de les formes que tenen els objectes que ens envolten, la cultura popular i la golafreria (ja cal que us endinseu en aquesta darrera part cap a l’hora de berenar!).

En la part final del llibre s’inclou una altra doble pàgina –en català, castellà i anglès- amb fitxes plenes de curiositats per a cada museu, de forma que anima els lectors a tornar enrere a seguir cercant i trobant. Aquesta vegada, però, el joc es complica una mica, així que el llibre suggereix que pot ser una gran ajuda visitar físicament els museus (i si és llibre en mà, molt millor, és clar!). Diu l’editora de Mediterrània, Alba Puig, que «amb aquest llibre volem donar suport als museus com a opció d’oci familiar a Barcelona, però també a Catalunya» i afegeix que «aquest suport es tradueix visitant els museus, però també jugant a aquest cercar i trobar que proposa el llibre.» Puig assegura que aquest és «un llibre intergeneracional que permet la interacció entre grans i petits sempre amb els museus com a eix transversal.» Ja ho sabeu, un llibre per fer cultura i família!

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES