El món es veu de moltes maneres

Cinta Vidal i Alba Dalmau publiquen 'Capgirat', llibre que anima a mirar la realitat des de diferents perspectives
Cinta Vidal
Detall d'una de les il·lustracions de Cinta Vidal que es troben en el llibre.

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


El món està fet per ser observat des de diferents punts de vista. Si ens entestem a copsar tot allò que ens envolta amb una única mirada, és fàcil que ens perdem petits detalls que poden activar noves lectures dels espais que habitem. És per això que una de les coses bones que ens ha deixat el confinament és que hem tingut l’oportunitat de donar un nou sentit als objectes que ens acompanyen, a les diverses estances del lloc on vivim, als parcs i als carrers de la nostra ciutat. Fins i tot, hem pogut donar un nou valor a algunes persones amb les quals ens relacionem habitualment, com els veïns o els companys de feina. Especialment quan el món trontolla és quan més cal una nova mirada.

Aquesta és l’essència de l’àlbum il·lustrat Capgirat, que ha publicat l’editorial Bindi Books, escrit per Alba Dalmau (Cardedeu, 1987) i amb il·lustracions de Cinta Vidal (Barcelona, 1982). La protagonista és una gata que desapareix quan el món sembla patir una mena de terratrèmol, un fet que ha provocat que tot quedi descol·locat -els edificis, els carrers, els mobles de casa…-, encara que la gent segueix fent la seva vida com si res. Bé, no com si res, perquè la gata no és l’únic ésser que ha desaparegut, també ho han fet altres animals i persones.

 

Cinta Vidal

 

La gran virtut d’aquest àlbum rau en les poderoses il·lustracions de Cinta Vidal. De fet, el llibre sembla pensat a la mida de la seva obra. A més d’il·lustradora, Vidal és una pintora i muralista que s’ha guanyat el respecte i el reconeixement dintre i fora de Catalunya. De fet, l’interès per la seva obra fa que la demanda de les seves creacions estigui per sobre de l’oferta. Al cap i a la fi, un artista no és una factoria, cada peça requereix el seu temps i la seva inspiració, però el cert és que el seu art ha trobat un espectre de públic molt ample.

 

 

Una de les seves obres que va tenir força repercussió mediàtica va ser el mural que va fer a Cardedeu on es veia el rei emèrit Joan Carles I pintant a sobre d’una imatge del raper Pablo Hasel, una acció que era una resposta al mural que algú altre havia pintat a Barcelona i que l’ajuntament va esborrar. Però si parlem de les seves pintures, és característic el joc de geometries i perspectives. En elles veiem cases o edificis que reclamen ser observats, precisament, des de diferents punts de vista.

És per això que les seves obres poden ser exposades, almenys, de quatre maneres, perquè segons sigui fixada la imatge -pintura o il·lustració-, es veues unes coses o d’altres. Per exemple, si el motiu central d’una obra és un edifici d’habitatges, cada perspectiva ens fa centrar la mirada en un balcó i en els seus corresponents detalls. Per tant, també aquest llibre, Capgirat, cal ser mirat i remirat de moltes maneres. Només així podrem trobar aquesta gata perduda. Per tot això,  tenir aquest àlbum a casa és tenir una obra d’art que estimula la nostra imaginació i, és clar, la curiositat dels més petits.

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES