Virtuosisme i glòria al Palau

The Tallis Scholars va oferir un concert centrat en Josquin des Prés i amb peces d'Allegri, Byrd, Part i Tallis
The tallis scholars

Manel Haro / @manelhc


Hi ha músiques que és millor viure-les. No es tracta només d’escoltar-les amb atenció, sinó d’immergir-se en l’univers sonor que proposen. Vaig sortir ahir del Palau de la Música completament extasiat després d’haver viscut un extraordinari concert de The Tallis Scholars, la formació britànica liderada per Peter Phillips que és un referent de la música sacra del Renaixement. El programa girava al voltant del 500 aniversari de la mort del compositor francès d’origen flamenc Josquin des Prés, primeríssima espasa de la seva època, renovador i puntal de la música polifònica que vindria després.

El seu llegat és ben viu, i prova d’això és el perfecte encaix que té l’obra d’un compositor contemporani nostre com és l’estonià Arvo Pärt (1935) en un programa integrat per peces de Des Prés, Gregorio Allegri, Thomas Tallis i William Byrd. La vetllada del Palau de la Música va tenir alguns moments gloriosos -no se m’acut cap adjectiu millor-, com el Miserere d’Allegri, que obria la segona part de la sessió, una peça litúrgica per a nou veus creada sota el papat d’Urbà VIII per ser interpretada exclusivament a la Capella Sixtina durant els actes de Setmana Santa i amb l’amenaça d’excomunió per a qui gosés copiar-la i treure-la del temple vaticà.

I el cert és que aquest Miserere porta l’empremta de la seva història, i així ens ho va fer sentir The Tallis Scholars al Palau de la Música amb una estremidora interpretació amb cinc veus sobre l’escenari i quatre darrere de platea. Una experiència musical que t’abraçava per totes bandes i convertia la cúpula invertida del Palau en la volta que va pintar Miquel Àngel. Permetin que un servidor continuï enlairant-se.

Un altre dels atractius del programa era l’obra de Thomas Tallis Spem in alium, un motet a quaranta veus interpretat per la formació de Peter Phillips -quina direcció, per cert!-, juntament amb el Cor Jove de l’Orfeó Català. Tota una amalgama de veus per la qual deixar-se absorbir. Una nit magnífica amb un eix vertebrador: la música de Des Prés i la seva Missa Ave Maria stella, de la qual vam poder escoltar l’«Agnus Dei», el «Sanctus», «Hyrie» i «Gloria», que ens van mostrar l’extraordinari virtuosisme i control vocal dels cantats de The Tallis Scholars. Un fascinant exercici de sensibilitat i precisió per viure’l i recordar-lo moltes vegades.

Categories
CLÀSSICAConcerts
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES