República d’Astúries, província de la Unió Soviètica

'La colomina 36' és una novel·la de Nicolás Bardio que ens porta a una Astúries distòpica que forma part de la Unió Soviètica després del triomf de l’internacionalisme asturià
La colomina 36 Nicolás Bardio

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Nicolás Bardio (Uviéu, Astúries, 1987) és llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Complutense de Madrid i màster en Informació i Comunicació amb especialitat en Periodisme per la Universitat Lliure de Brussel·les. Ha publicat novel·les com Sol reló (Ediciones Trabe, 2008) o Cuando ensamen les abeyes (Suburbia Ediciones, 2011), i ha traduït a l’asturià La Sociedá del Aniellu de J. R. R. Tolkien (Ediciones Trabe, 2020). El 2020 va publicar, en asturià, La colomina 36 a Ediciones Trabe, novel·la amb la qual va guanyar el Premi Astúries Jove de Narrativa 2019.

La colomina 36 és una novel·la d’espies molt peculiar. Transcorre a la ciutat de Mieres en una realitat distòpica en què la revolució ha triomfat i Astúries forma part de la Unió Soviètica com a república aïllada. Aquí hi trobem en Fabián, un noi que acaba de sortir de l’Acadèmia del Comitè per a la Seguretat de l’Estat, és a dir, del KGB. Fabián ha de controlar tots i cadascun dels veïns que viuen en els blocs comunistes de la ciutat de Mieres, concretament en el bloc número 36.

 

Nicolás Bardio

Nicolás Bardio.

 

Així, en Fabián viu entre hostesses de vol d’Aeroflot que s’encarreguen de fer els vols d’Uviéu a Moscú o Praga i que parlen rus, txec i asturià o diputats del Soviet Suprem d’Astúries. En Fabián ha d’assegurar-se que tots els veïns, fins i tot alguns que han arribat des de la Castella franquista, siguin fidels a les idees comunistes de la Unió Soviètica. Reconeix una certa frustració per la destinació monòtona que el porta a fer-se passar per un veí més en un edifici qualsevol de Mieres, tot i que de cop l’acció es capgira i començaran a passar coses sospitoses…

Entre blocs comunistes que recorden alguns blocs de pisos actuals de Mieres i l’Acadèmia de la KGB situada al Parque Xovellanos, Bardio articula una novel·la d’espies molt divertida en què fa ús del seu gran coneixement en ciències polítiques. La distòpia es construeix des de la ironia i l’humor d’una realitat paral·lela pensada a cada detall i portada al terreny propi per interactuar amb els personatges de la novel·la. Cadascun dels detalls ideats per l’escriptor apuntalen la realitat comunista de l’Astúries de La colomina 36 mentre que asseguren una petita rialleta en el lector.

El 2020 va arribar a les botigues Depués d’ochobre, el primer joc de rol en asturià. Aquest joc està ambientat en el mateix escenari de La colomina 36, la República Socialista Soviética d’Asturies.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLlengües minoritzadesLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES