Una nit plena de cantars

'La xorda: Nuevos cantares de chigre' és un recull de cants en castellà i asturià que han transcendit a la música popular asturiana
La Xorda

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


El diccionari de l’Academia de la Llingua Asturiana (ALLA) defineix una xorda com una «axuntanza [de persones pa cantar, pa baillar, pa pasalo bien].» El diccionari general de la llengua asturiana tradueix aquest terme al castellà com a «diversión, juerga, jarana o jolgorio.» Rodrigo Cuevas i Xaime Martínez, autors de La xorda: Nuevos cantares de chigre, afegeixen que la xorda no és una cosa superficial, sinó que pot donar-nos una alternativa comunitària i alegre a la realitat limitada del món turbocapitalista.

A mitjans de l’any 2023 es va llençar la campanya de micromecenatge de Cierva y Culiebra Ediciones, un nou segell de literatura i pensament que vol ajudar a repensar el món asturià i en asturià, amb la intenció de descobrir i difondre veus i formes de pensar perifèriques per ampliar la base de lectors en llengua asturiana. Gràcies a 151 cofinançadors, van aconseguir arribar gairebé al pressupost òptim. L’editorial es va proposar dues publicacions: Nun vaya ser el demonio: El diablu n’Asturies i La xorda: Nuevos cantares de chigre. De moment, només el segon ha arribat a les llibreries.

 

Xaime Martínez

Xaime Martínez, coautor del recull i edito de Cierva y Culiebra

 

La xorda: Nuevos cantares de chigre proposa una selecció de cantars a càrrec del músic Rodrigo Cuevas (Oviedo, 1985), que va rebre el Premi Nacional de les Músiques Actuals l’any 2023. Aquesta selecció es complementa amb comentaris en asturià del mateix Rodrigo Cuevas i de Xaime Martínez (Oviedo, 1993), impulsor de l’editorial, músic, filòleg i escriptor en castellà i asturià, guanyador del Premi Nacional de Poesia Jove Miguel Hernández del Ministeri de Cultura l’any 2019 pel poemari Cuerpos perdidos en las morgues (Ultramarinos editorial, 2018).

La xorda ens convida a recrear una nit de folixa a través d’un recorregut per cants en castellà i asturià que han transcendit a la música popular asturiana des d’un sentit ampli que inclou cançons tradicionals però també cançons d’autor com La Romería, de Víctor Manuel. Des de les vuit del vespre fins a les nou del matí, el llibre ens presenta un cant cada hora que ens permet copsar com avança la nit, amb una nostàlgia del present que fa que el trobem a faltar a mida que passa.

Així, a les vuit del vespre, per exemple, comencen a acabar-se les converses avorrides al bar i els menys tímids comencen a cantar La revólver. Els comentaris entre cançó i cançó ens guien a través de les escenes i els sentiments dels participants. Els cants s’acompanyen d’una il·lustració a pàgina sencera, cadascuna està elaborada per un il·lustrador diferent del panorama actual asturià. La xorda esdevé una etnografia detallada i animada de l’art de viure que regna en la nit asturiana.

Categories
Llengües minoritzadesLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES