Cors amb esquerdes

A 'Cleopatra & Frankenstein' Coco Mellors retrata una relació d'amor entre una estudiant i un home més gran que gaudeix d'una vida d'èxit
Cleopatra & Frankenstein de Coco Mellors 2

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


Cleopatra & Frankenstein (Letras de Plata, amb traducció al castellà de Daniel Casado Rodríguez) és la primera novel·la de Coco Mellors (Londres, 1989) i comença una nit de Cap d’Any a Nova York, quan un home i una dona es coneixen en un ascensor. Ella es diu Cleopatra, com la dona que va ser la perdició de tots els homes a l’Antic Egipte, i també ho serà de Frank. Va néixer a Londres, però viu a Nova York després d’haver aconseguit una beca de postgrau. Per la seva banda, Frank té vint anys més que ella, és un home d’èxit i ofereix allò que Cleo desitja i allò que no té, per la qual cosa semblen encaixar perfectament. Així i tot, la seva relació tempestuosa promet convertir-se en una muntanya russa on l’amor pot no triomfar.

Cleo és filla d’un pare que està distant amb ella i d’una mare que ha mort. La protagonista està enamorada de la ciutat on viu, però sap que se n’anirà en uns mesos, quan acabi els estudis, i així ho comunica a Frank. Quentin, un amic íntim de Cleo, considera Frank «un breu interludi típic de l’heterosexualitat tradicional de Cleo.» Encara que li cau bé, Quentin creu que no és la persona adequada per a ella. Cleo intenta amagar els seus sentiments i té una tristesa «lletja i vella» a dins, mentre que Frank sembla estar lligat a l’alcoholisme. No obstant això, ella posseeix espontaneïtat i ell els recursos, així que es combinen.

 

Coco Mellors

Coco Mellors.

 

Aquesta novel·la és una història sobre la importància de saber estimar, sobre les decisions que canvien vides, així com la insatisfacció i les addiccions. Parla sobre el desig de fugir de la vida que es té i dels atavismes entre homes i dones a l’hora de relacionar-se, quan el fet que tradicionalment s’ha inculcat els homes que no expressin els seus sentiments. Igualment, és una reflexió sobre l’èxit i com és de difícil aconseguir-ho. Ningú no ens ensenya a viure, tampoc a viure en parella, ni a ser feliç, com passa en aquesta història. Els personatges d’aquesta novel·la són plens d’esquerdes, imperfectes. Un diu que el secret de la felicitat és no tenir expectatives ni preferències i així no decebre’s i sempre sorprendre’s davant del que passa. Tots tenen cors famolencs, però alimentar el cor no és tan fàcil com alimentar l’estómac.

Cleòpatra & Frankenstein té tocs d’humor, però és una anàlisi profunda de les relacions humanes, la convivència i el procés de l’amor. En aquesta novel·la, els diàlegs tenen molta força i l’autora hi posa el focus per construir la història i els personatges. Per això, em sembla una obra enginyosa que no cerca l’humor enllaunat ni forçat. Controla els temps i sap quan incloure cada element de la narració perquè tot encaixi a la perfecció. En aquesta novel·la, es diu que abans d’aconseguir l’ordre cal fer que tot plegat sigui un caos, i crec que Mellors aconsegueix construir, a partir del caos de la vida, l’ordre d’una història molt recomanable.

Categories
LLIBRESRomàntica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES