Instants de Cartier-Bresson

La Fundació Mapfre exposa al KBr de Barcelona 240 obres del fotògraf que mostren tots els seus àmbits d'acció

MANEL HARO

Més de dues dècades després de l’exposició que CaixaForum va dedicar a Cartier-Bresson, l’obra del fotògraf francès es pot tornar a veure a Barcelona, gràcies a la gran retrospectiva que la Fundació Mapfre ha organitzat al KBr. Sota el títol de Watch! Watch! Watch!, la mostra reuneix 240 obres, algunes d’elles especialment conegudes, que ensenyen molts dels àmbits d’interès de Cartier-Bresson. Són fotografies que no només recorren situacions quotidianes de la vida al carrer sinó que documenten alguns dels grans esdeveniments històrics del segle passat.

La producció de Cartier-Bresson va ser polièdrica, es va dedicar a la fotografia, el cinema i el dibuix. Va ser un dels fundadors de l’agència internacional Magnum i el seu treball va des de la influència del surrealisme fins al fotoreportatge, passant pel retrat i pel que es va conèixer com la captura del moment decisiu, és a dir, aquella escena de carrer aparentment intranscendent que, captada en el moment just, permet dotar-la de rellevància i significat. Un bon exemple és la seva icònica fotografia d’un home saltant un bassal d’aigua a París: la càmera va enxampar l’individu en l’aire, en un magnífic joc de llums i ombres.

 

Cartier-Bresson

 

Entre els esdeveniments històrics que va cobrir com a fotoreporter, amb fotografies que es poden veure en aquesta exposició, hi ha una massacre comesa pels nazis a França, com a represàlia contra la Resistència; l’alliberament de París; el Maig del 68; l’assassinat de Gandhi a l’índia o la coronació de George VI al Regne Unit, Al llarg de l’exposició, però, veiem altres treballs, alguns encarregats per prestigioses revistes com Life, que va fer a Rússia, Alemanya, Estats Units, Cuba, Xina i Espanya, on va aterrar diverses vegades, una d’elles, els anys 70, per cobrir el judici contra membres d’ETA. A la mostra es pot veure algunes de les publicacions on van aparèixer les seves fotos.

Com a cineasta va fer diversos documentals, entre els quals hi ha tres sobre la Guerra Civil espanyola i un altre sobre el retorn dels presoners dels camps de concentració a les seves cases, després de ser alliberats. La mostra permet conèixer aquest vessant professional de Cartier-Bresson amb algunes projeccions. El visitant també pot veure els retrats que va dedicar a nombroses personalitats de la vida social i cultural, com els escriptors Truman Capote (en una de les imatges més conegudes de l’autor nord-americà) i William Faulkner. Una exposició per no perdre-se-la.

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES