George R. R. Martin: “No tinc cap pressa per escriure el final de ‘Cançó de gel i de foc’”

L’autor de la saga que ha inspirat la sèrie ‘Joc de trons’ es va trobar amb els seus fans al Bloomsbury Theatre de Londres
??????????????????

Joanma Tena. Londres


Pocs són els autors que poden dir haver omplert un teatre per parlar sobre els seus llibres, però George R. R. Martin ho pot fer. Recentment, l’escriptor de la famosa saga literària “Cançó de gel i de foc” (Gigamesh en castellà i Alfaguara en català), adaptada a la petita pantalla com la premiada Joc de trons, va congregar més de 400 persones al Bloomsbury Theatre de Londres per fer una xerrada amb els seus fans i la seva editora al Regne Unit sobre les novel·les, la sèrie i l’inesperat èxit aconseguit per les dues.

Amb la seva característica barba llarga i grisa, el seu visible delicat estat de salut, una caçadora de cuir i una gorra molt juvenil, l’escriptor americà va ser puntual a la cita organitzada per la cadena de llibreries Waterstones, el preu de l’entrada era de deu lliures (dotze euros aproximadament). Durant poc més de tres quarts d’hora, Martin va contestar totes les preguntes de la seva editora i alguna més del públic, tot i que l’autor va deixar clar des d’un principi que odiava respondre qüestions sobre la saga per por a què se li escapés alguna cosa o a haver d’escoltar, per enèsima vegada, com algú li retreu l’enorme lapse de temps que l’autor es pren entre la publicació d’un llibre i un altre (gairebé cinc anys entre els dos últims).

Tot i així, inevitablement, Martin no va tenir més remei que parlar del tema: “No tinc cap pressa per escriure el final de ‘Cançó de gel i de foc’, i ja sé que us preocupa que la sèrie m’atrapi. No us preocupeu. Acabo de rebre una trucada del president d’HBO i tinc bones notícies: la sèrie ha estat renovada per a una tercera temporada que comptarà la primera part de Tempesta d’espases. El tercer llibre va ser dividit en dues temporades, com no podia ser d’altra manera, i me n’alegro, perquè això em dóna més temps per escriure al final”. Malgrat tot, l’autor va fer broma diverses vegades sobre el tema, de la mateixa manera que també va informar que ja porta 200 pàgines escrites del sisè volum, Winds of Winter, i que només dues persones al món, a part d’ell, saben més o menys què passarà: David Benioff i DB Weiss, productors de la sèrie d’HBO, i només per temes de contracte, segons va informar.

Amb la recent notícia que la sèrie ha rebut una nominació per l’Hugo Award a la Millor Sèrie i l’última novel·la de la saga publicada fins a la data, Dansa amb dracs, com a Millor Novel·la, George R.R. Martin es va mostrar rialler, divertit i encantat del seu grandíssim èxit, que no li ha tret en absolut els seus aires modestos i la seva visible humilitat. A tot això cal afegir, a més, que la segona temporada de la sèrie es va estrenar als Estats Units fa ja tres setmanes batent rècords d’audiència al seu canal. “Estic encantat amb la feina que HBO està fent amb les meves novel·les. Sé que “Cançó de gel i de foc” era un projecte molt arriscat i és per això que estic treballant amb ells, per assegurar-me que tot sigui exactament com jo ho vaig imaginar, i ho és”, va aclarir.

La majoria de les preguntes a les que George R.R. Martin va respondre estaven relacionades amb la sèrie, ja que es troba a l’ordre del dia, però pel que fa a les novel·les, Martin ha explicat que la seva inspiració més gran havia estat Tolkien i el gènere històric, no tant la fantasia, una cosa notable en les seves obres. L’autor, a més, va parlar de la seva obsessió per assassinar els personatges quan un menys s’ho espera: “Tot forma part del factor sorpresa. M’encanta la sensació de llegir un llibre i no saber si un personatge que està en perill, per molt important que sigui, morirà en passar la pàgina”. Tot i així, l’americà va reconèixer sobrepassar-se a vegades i haver de recórrer als seus propis arxius per repassar si un personatge havia mort o no en anteriors capítols.

Arribat el final de l’esdeveniment, un dels presents entre el públic va preguntar si la sèrie mostraria la important batalla de la fi de la segona novel·la, Xoc de reis, cosa que no es va fer en la primera temporada per temes pressupostaris, a la qual cosa Martin va respondre que sí i que assegurava que seria una de les escenes més espectaculars vistes mai a la televisió, tenint en compte que el pressupost d’un capítol no pot comparar-se amb el d’una pel·lícula com El senyor dels anells.

Després de la xerrada, George R. R. Martin va signar llibres a tots els presents, mostrant-se molt agraït i proper davant d’una audiència tan entregada. I és que ningú, per molt criticable que pugui ser el seu ritme d’escriptura, pot negar que aquella nit es trobava davant d’un geni literari que passarà a la història com J. R. R. Tolkien ho ha fet.

Finalment, bones notícies: la cinquena novel·la, gairebé un any després de ser publicada en anglès, arribarà a les nostres llibreries en català (Dansa amb dracs) el 9 de maig de la mà d’Alfaguara i en castellà també al maig però sense data exacta fixada. Encara que Gigamesh ja hauria d’haver vist que Alfaguara se li avança i no seria gens sorprenent que les dues traduccions apareguessin el mateix dia. Plena primavera, sí, però s’acosta l’hivern una altra vegada.

Categories
EscriptorsFantàstica / Ciència-ficcióLLIBRESPERSONATGES
4 Comentaris en aquesta entrada.
 • Olivia Alvarez
  12 gener 2013 at
  Deixa una resposta

  A mi, lo de que los autores se tomen tanto tiempo me resulta insultante. Alguien deberia recordarle al escritor que muchos hemos esperado el final de ” La torre oscurra ” de King durante una decada para esa cosa decepcionante. Si sabe el final que lo escriba y lo publique de una vez. De lo contrario todo el mundo tiene suficiente imaginacion para seguir con la historia, incluso cambiando lo que no nos guste. Cuando se decida a publicar no nos interesara lo suficiente como para pagar semejante cantidad. Y si lo que quiere es tomar el pelo pues bueeenno, que sea.

  • Krisbichito
   5 febrer 2013 at
   Deixa una resposta

   Pues yo creo que es mejor que se tome su tiempo a que se apresure y haga una broza… Nadie te obliga a esperar o a comprártelo cuando salga, no lo hagas, está claro que ÉL es quien escribe y por lo tanto es él quien decide cuándo hacerlo y cuándo publicarlo.
   Yo muy contenta con el resultado, y si para eso tiene que tardar 5 años, pues valdrá la pena esperar.

 • tony
  19 febrer 2013 at
  Deixa una resposta

  Pues yo si tengo ganas.pues cuando lo publique ya no me acuetdo y tendre que volverlo a leer.pero lo peor es la edad de este senor.que nadie edta libre de que una enfermedad del tipo que no es dificil de imaginar y ya no pueda escribirla.ASi que si por las moscas que se de prisa.

 • Ptholome
  27 març 2014 at
  Deixa una resposta

  Leyendo el último libro de este hombre daba la impression de no saber que hacer con los personages.

  Espero que no pase como con otras series de libros que ya mi los espero, creo que alguno de esos autores hasta ha desaparecido. Fueron sobrepasados por su obra.

  Enfin, esperemos que los editores le presionen un poco como nuestros patrones lo hacen con nosotros. Bueno, con los que tienen trabajo.

 • Deixa una resposta

  ALTRES ARTICLES