Obrir els ulls per menjar-se el món

L'andorrà Albert Salvadó publica la novel·la història 'Obre els ulls i desperta', ambientada en temps de Galileu
obre els ulls i desperta

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Només cal llegir Obre els ulls i desperta per adonar-se que l’andorrà Albert Salvadó no és un escriptor conformista. Qui conegui l’obra de l’autor, això ja ho sap, però qui sigui nou descobrirà en aquesta novel·la que, més enllà d’una trama històrica, hi ha una intenció de fer reflexionar el lector, un estímul constant perquè ens plantegem preguntes, no només de caire històric, sinó també filosòfic, existencial. Una demostració de què en la literatura de gènere també hi ha lloc per alguna cosa més que una trama excitant i uns personatges potents.

La història comença quan el savi txec Václav Hus rep a casa seva la visita de Tolino Salerno, un jove que arriba amb la determinació de trobar la Rosa de Jade, una peça llegendària associada al coneixement. Hus li ofereix allotjament per una nit, moment en què Salerno aprofitarà per explicar-li com és que ha arribat tan lluny en la seva recerca i quins són els seus motius que l’han empès a fer el seu viatge. En realitat, la visita a la casa del savi és l’excusa per activar un gran flashback que detalla la infància i la joventut del jove a la seva Pisa natal.

Allà és on Tolino Salerno creix sota la protecció d’uns pares freds i massa interessats en els seus propis beneficis. A ell sembla que mai li han funcionat bé les coses fins que arriba el moment en què coneix el seu nou amic, el català Arnau de Sisqueró, amb qui entra a estudiar a la Universitat de Pisa i on topen amb tot un món de coneixement i de llums, però també d’ombres. Un dels professors d’aquest centre és Galileu Galilei, conegut pel Vaticà com un defensor de teories científiques poc convenients de cara als interessos de l’Església. A la universitat coincideixen un grup d’estudiants, seguidors de Galileu, amb els quals Tolino se sentirà còmode. I és precisament en aquest ambient de fam de coneixement, de persecució de la Inquisició, de noves teories que es filtren en les aules i de reunions clandestines on Albert Salvadó porta al lector.

Una època fascinant i canviant i uns personatges que volen saber més i que s’adonen que per aconseguir-ho només han d’obrir els ulls i despertar, tal com indica el títol del llibre, que publica l’editorial Meteora. Amb aquesta novel·la el lector d’adonarà que, tot i que els temps han canviat, hi ha alguna cosa, inquietant, que es manté encara latent en la societat actual. Per això, Salvadó demostra no ser un escriptor conformista, perquè aconsegueix enganxar-nos a una història intensa i un protagonista sòlid, a la vegada que estimula la nostra curiositat humanística i, de pas, ens recorda que per aconseguir allò que volem, primer de tot hem de superar les barreres que ens posem nosaltres mateixos.

Categories
HistòricaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES