Quan el client colla el banquer

'El crèdit', una comèdia de Jordi Galceran dirigida per Sergi Belbel a La Villarroel que parodia el sistema econòmic i financer

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


Demanar un crèdit ja no és el que era. Abans no calien gaires garanties per emportar-se un préstec, els bancs t’animaven a demanar més i més diners, però ara… Ara la cosa ha canviat i un va al banc amb posat seriós, amb cara d’indubtable solvència, mostrant que demanes diners, però que si no te’ls donen tampoc passa res, perquè no et ve d’aquí. És clar que si la cosa sí és greu, un pot arribar a extrems impredecibles, com és el cas del client (Jordi Boixaderas) que, al teatre La Villarroel, avisa al banquer (Jordi Bosch), que si no li concedeix el préstec, no li deixarà cap més sortida que adoptar una postura de força, una postura que el banquer mai havia sentit abans.

Juntar en un mateix projecte un text de Jordi Galceran i la direcció de Sergi Belbel és pura dinamita. Vaja, que poden sortir èxits tan sonats com El mètode Grönholm. I si, a més, tens dos actors de la talla de Bosch i Boixaderas, no es necessiten més garanties per tenir la certesa que de solvència no en faltarà. El crèdit és una comèdia tan intel·ligent com surrealista, una paròdia del sistema econòmic i financer protagonitzada per dos personatges que al llarg de l’obra s’aniran intercanviant els rols (ara té un la paella pel mànec, ara la té l’altre). En aquest sentit, El crèdit té molt d’El mètode Grönholm. Les dues caricaturitzen dues situacions ben conegudes (una entrevista de feina i demar diners al banc), que Galceran porta al terreny del despropòsit, en el mateix terreny, segurament, que les hem portat nosaltres tantes vegades en les converses entre amics.

Fer una obra com El crèdit en aquests moments de crisi i patiment econòmic és necessari i, de fet, sorprèn que no hi hagi més iniciatives en aquest sentit. Des dels primers minuts, el públic no para de riure, ja que si bé el text és enginyós, les interpretacions de Bosch i Boixaderas són absolutament impecables i a vegades amb un gest ja tenen prou per fer esclatar la rialla general. Aquesta és una d’aquelles obres que hem de recomanar insistentment, que sap posar un fi humor a les crisis (les econòmiques i les personals). De moment, la podem veure a La Villarroel, però estic segur que més endavant la tornarem a tenir en una altra sala, per això mateix: perquè obres com aquestes no se’n fan sovint i, en canvi, son necessàries.

 

______

El crèdit / Teatre La Villarroel (C/ Villarroel, 87) / Text de Jordi Galceran / Direcció de Sergi Belbel / Interpretació de Jordi Bosch i Jordi Boixaderas / 90 minuts / 30 euros / www.lavillarroel.cat

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES