Què s’amaga darrere del vel qatarià?

A 'Qatar: El país més ric del món' Món Sanromà ens apropa els aspectes menys coneguts d'aquest país

 

David Meseguer. Barcelona / @DavidMeseguer 

Al Jazeera, l’organització del Mundial de futbol de 2022 o l’esponsorització del Barça són alguns dels elements més coneguts de l’emirat de Qatar arreu del món. Però, darrere d’aquesta projecció exterior també s’amaguen històries d’explotació dels treballadors, de limitació dels drets de la dona i una agenda islamitzadora que intenta difondre a través de potents mitjans de comunicació. Són aquests elements més foscos i poc coneguts pel gran públic els que el jove periodista i escriptor Món Sanromà (Igualada, 1986) intenta desvetllar i apropar-nos en el seu primer llibre Qatar: El país més ric del món (Edicions de 1984). El passat 15 d’octubre, l’obra va presentar-se a la llibreria barcelonina Altaïr, amb una afluència de públic molt nombrosa i la presència de l’autor i l’escriptora Najat El Hachmi.

Abans d’entrar a desgranar els diferents apartats del llibre, Món Sanromà va explicar com va sorgir la idea d’escruire un llibre sobre l’emirat del Golf Pèrsic. Després d’acabar els estudis universitaris i viure una temporada a Irlanda, el periodista català va trobar feina a Qatar. Va ser llavors quan va conèixer la realitat que s’amagava darrere de les immenses fortunes provinents del comerç del gas i dels enormes i luxosos gratacels de Doha. Allí va fer amistat amb immigrants que treballaven dotze hores diàries a les majestuoses obres de la construcció per un paupèrrim sou de 180 euros al mes. Segons l’autor, “Qatar es projecta a l’exterior amb aires d’un país emprenedor i modern, però darrere amaga històries d’explotació laboral que s’apropen amb el semi-esclavatge”.

Sanromà, va intentar abordar els punts claus que apareixen al seu llibre i que constitueixen els elements claus de la política exterior i creixement del país àrab. Després de parlar de les condicions en què viuen els immigrants que estan construint les infraestructures que acolliran el Mundial de futbol de 2022, va arribar el torn de centrar-se en la poderosa Al Jazeera. El periodista va comentar que “la cadena qatariana és utilitzada amb una doble finalitat: fixar a arreu del món l’agenda que beneficia a Qatar i d’altra banda adoctrinar amb la visió de l’islam que tenen els Germans Musulmans”. Yusuf al- Qaradawi, el clergue sunnita estrella més mediàtic, compta amb un espai de televisió a la cadena qatariana que utilitza com a altaveu dels missatge de la confraria. Aquest posicionament, molt visible a les revoltes àrabs en favor de fer caure els dictadors per instaurar governs islamistes, li ha costat a Al Jazeera molts problemes com el tancament de la seva seu a El Caire després que la junta militar fes fora el president Mohammad Mursi.

Món Sanromà també va abordar el paper de la dona en la societat qatariana. “Malgrat que la dona de l’emir ha aconseguit alguns avanços en aquest àmbit, el paper femení en la societat civil està revelat a un segon pla”, va destacar l’autor. També va parlar de les dones que realitzen tasques domèstiques que són en la seva majoria immigrants. “Aquestes dones també estan en condicions de semi-esclavatge i per un sou molt baix viuen en cor i ànima per als seus amos”.

El llibre també relata com Qatar Foundation organitza tot tipus de reunions, conferències i actes culturals per a promocionar Qatar de cara a l’exterior. L’estratègia del govern qatarià és invertir i ser mecenes de projectes culturals en països on han hagut conflictes o situacions convulses i així ampliar la seva àrea de influència. Respecte al Barça i el patrocini de Qatar Arways, Món Sanromà va advertir que li sembla bé que el Barça tingui acords amb Qatar perquè de fet ell va anar allí per treballar, “però que no vengui el país com quelcom idíl·lic i on es respecten els drets fonamentals”.

En relació a l’esport i el seu poder de projecció exterior, l’escriptor dedica un dels capítols a explicar com Qatar forma des de ben joves a atletes provinents d’altres països per després concedir-los la nacionalitat qatariana i competir defensant els colors de l’emirat. Sens dubte, una obra necessària per conèixer de primera mà què s’amaga darrere d’un dels països més rics del món.

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
Actualitat internacionalLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES