Els personatges d’Anna Oliveras

El recull de relats va guanyar el Premi de Narrativa Vila d'Ascó
Anna Oliveras Personatges

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

Anna Oliveras (Vic, 1985) va guanyar amb aquest llibre el Premi de Narrativa Vila d’Ascó fa un parell d’anys. Es tracta del seu primer llibre publicat i mostra la utilitat que encara tenen els premis per a poder donar a conèixer llibres i autors. Personatges (Cossetània) és un recull de vint-i-quatre relats amb alguns enllaços interns que els donen una certa unitat, reflectits en personatges i situacions. Els relats no tenen títol sinó que s’encapçalen amb cites diverses, molt diferents, i amb una mena de llistes de la compra literàries, relacionades amb el contingut narratiu.

Les narracions estan escrites en primera persona, amb un protagonista que en algun cas surt en d’altres narracions fent un paper més secundari. El ventall de personatges és molt ampli i variat. L’autora juga en ocasions amb la sorpresa final. Tot i la grapa de moltes de les situacions potser hi trobem un excés vital, aquest afany d’explicar masses coses que acostuma a surar per les primeres obres dels autors joves.

Segurament es podia haver triat un títol més complex i original per aquest intens joc de miralls que mostra grans possibilitats en una escriptora relativament novella i que mostra el pes literari i els molts camins que obre la narrativa breu, la qual de vegades sembla menystinguda o relegada a un segon pla en favor de la novel·la llarga quan tantes joies podem trobar-hi. El bagatge de l’escriptora sura en molts moments magnífics i també en la tria, una mica irregular, de les cites que se’ns ofereixen. Caldrà estar atent al futur com escriptora d’Anna Oliveras i esperar que tingui sort en aquest món cada vegada més difícil de la publicació.

Categories
LLIBRESRelats
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Dama de pueblo Gema del castillo

  Fan amb tu el que volen

  Gema del Castillo retrata a la novel·la 'Dama de pueblo' el pas a l'adolescència d'una nena obligada a bregar amb el seu entorn en un poble andalús.
 • Filla d'octubre

  Has de ser molt fort per a oposar-te als metges

  A 'Filla d’octubre' Linda Boström Knausgård comparteix la seva experiència amb una malatia mental i explica la seva lluita per recuperar la seva llibertat i identitat.
 • Mona Lisa
  ART

  L’art allunyat de la seva aura

  A 'L’obra d’art a l’època de la seva reproductibilitat tècnica' Walter Benjamin reflexiona sobre com condiciona la percepció de l'art el fet que es pugui reproduir de forma massiva.
 • Introducción al pensamiento complejo

  Civilitzar el coneixement

  ‘Introducción al pensamiento complejo’ aplega diversos textos del sociòleg francès Edgar Morin que expliquen les bases de les seves teories.