Reivindicació de la memòria històrica femenina al TNC

S'estrena l'obra 'Només són dones' de Carmen Domingo i direcció de Carme Portaceli

 

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

El TNC ha inaugurat la temporada amb l’estrena de Només són dones, un espectacle que uneix text, dansa i música per reivindicar la memòria històrica, per recordar i rescatar de l’oblit el sofriment de milers de dones durant la Guerra Civil i la repressió franquista. Amb Només són dones, l’escriptora i dramaturga Carmen Domingo i la directora teatral Carme Portaceli duen a terme un brutal exercici de reflexió sobre la violència i la repressió franquista contra les dones, les grans oblidades de la història. Als centres penitenciaris franquistes hi anaven a parar dones amb un compromís polític, d’altres senzillament per ser esposes, mares o filles de… Tot sovint per denúncies de familiars i veïns motivades per interessos, rivalitats o enveges. La Guerra Civil i la postguerra franquista es van acarnissar amb les dones i van silenciar aquests crims que encara avui en dia resten impunes.

L’escruixidor del cas és que no es tenen dades exactes del nombre de dones detingudes, vexades, torturades, empresonades i afusellades perquè ni tant sols es duia un registre on constessin les detencions, empresonaments i execucions. La invisibilitat de la lluita i del dolor de les dones impregna, fins i tot, els mateixos estudis sobre la memòria històrica. Després de fer una investigació basada en documents i testimonis diversos, Carmen Domingo va considerar que calia una reflexió profunda i una denúncia d’aquests fets també des de la dramatúrgia, tot i remarcant que encara que l’obra se centra en una situació històrica molt concreta, és una crida universal al deute moral de mostrar reconeixement als centenars de milers de dones víctimes de conflictes bèl·lics arreu del món, i de retre homenatge a dones que en la seva lluita contra el feixisme, sovint hi han deixat la vida.

L’obra es desenvolupa a partir de cinc monòlegs, tres de principals inspirats en els casos reals de dones detingudes en presons franquistes, i dos més de personatges femenins creats per  l’autora i que, situats en temps present, estableixen un diàleg intergeneracional amb aquestes dones. Només són dones no és un text fàcil de dur a escena. La directora Carme Portaceli ha optat per un muntatge que barreja tots els llenguatges possibles sobre l’escenari: paraula, actuació, dansa i música en directe amb la voluntat d’explicar una realitat silenciada, de verbalitzar-la però també d’expressar-ne el dolor a través del gest i el crit, d’aquí la importància de la presència en escena del cos i de la veu que en les seves variants artístiques potencien i multipliquen el que el text de l’obra ens vol comunicar.

Donant veu i cos a aquestes dones, només tres a escena, hi estan l’actriu Míriam Iscla, la ballarina i coreògrafa Sol Picó i Maika Makovski, que interpreta la música original que ha compost per a la l’obra. Sol Picó, amb un moviment que fa omnipresent tot el dolor que omple l’escenari, i Maika Makovski, amb una música que flueix integrada plenament en la dramatúrgia, acompanyen i amplifiquen l’extraordinària actuació dramàtica de Míriam Iscla que fa un autèntic recital modulant cinc personalitats diverses amb un denominador comú: el sofriment i la dignitat humanes. La integració del gran treball a escena d’aquestes dones fa possible que ens arribi el text en tota la seva complexitat i ens ofereixi un espectacle dur i corprenedor però ple de bellesa.

L’espai escènic és nu, funcional i conceptual, acompanyat per la projecció sòbria d’unes imatges que aporten un aire poètic i context amb una voluntat d’abstracció que permeti situar i universalitzar l’experiència dramàtica, alhora clam imprescindible contra l’oblit i la injustícia, i cant a la dignitat i a l’esperança. Només són dones es representarà fins el 8 de novembre a la Sala Petita del TNC i anirà acompanyada d’activitats complementàries organitzades en col·laboració amb el Memorial Democràtic. Senzillament, no us ho perdeu!

 

________

Només són dones / Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1) / Direcció de Carme Portaceli / Text de Carmen Domingo / 80 minuts / Fins el 8 de novembre / De 11,5 a 23 euros / www.tnc.cat

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES