Ricardo Darín i Érica Rivas, un difícil matrimoni al Teatre Tívoli

'Escenas de la vida conyugal' és una nova versió de l'obra d'Ingmar Bergman

Júlia Costa / @luijatasco


A l’emblemàtic Teatre Tívoli de Barcelona ha arribat aquesta nova versió de l’obra de Bergman, interpretada per Ricardo Darín i Érica Rivas i dirigida per Norma Aleandro. L’obra porta ja molt rodatge, a Buenos Aires es va estrenar amb una altra actriu i va aconseguir un gran èxit de públic, com li ha passat al llarg de la seva gira per Espanya. La versió argentina accentua el to de tragicomèdia i potencia un humor que moltes vegades provoca la hilaritat del públic encara que el que passa no sigui exactament humorístic. Algunes crítiques, aquí, però també a Argentina, han estat una mica severes amb aquesta versió pel poc que, en teoria, respecta l’autor original.

Escenes de la vida conjugal es va estrenar a la televisió en format de minisèrie, l’any 1973. Posteriorment Bergman la va adaptar per al cinema, en una versió més reduïda en la qual, però, es notava la falta d’explicació profunda a algunes situacions. La versió cinematogràfica va ser molt ben acollida en els setanta. Bergman va recuperar als seus personatges, sense que l’obra fos exactament una continuació de l’anterior, a Saraband, la seva última pel·lícula, l’any 2003. Saraband era una història crepuscular i fosca, amb els mateixos actors, Liv Ullman i Erland Josephson, i es va estrenar a la televisió sueca.

Crec que aquesta versió sí que respecta en molts aspectes a Bergman: es reconeixen els personatges, tot i que trasplantats en un ambient molt diferent, més càlid i menys bergmanià. Dirigida al gran públic, pot ser que en ocasions busqui el riure fàcil però en el fons la vida també és així, passem d’allò còmic al tràgic amb una gran facilitat. En el que la majoria de persones han coincidit és en la gran tasca dels actors, la qual es desenvolupa amb una naturalitat que fa que en ocasions ens sembli estar escoltant discutir en veu alta als veïns del costat. En tot cas, hi ha versions teatrals d’altres autors que han estat molt més atrevides i poc respectuoses amb els originals.

Bergman és avui ja un mite inqüestionable i no obstant això també en la seva impressionant carrera hi ha alts i baixos i no totes les seves pel·lícules han aguantat de la mateixa manera el pas del temps, encara que intentar ser objectius amb els mites no resulta fàcil. Potser hauríem d’oblidar en part l’original i fins i tot com vam viure el seu descobriment en aquells ja llunyans anys setanta, per contemplar aquesta obra de teatre sense complexos i amb un cert distanciament intel·lectual. En qualsevol cas es percebia en el teatre que molts espectadors anaven, més que res, a veure a Ricardo Darín, un actor que s’ha consolidat a força de treballar molt bé i que avui és gairebé de culte.

Hi havia molts argentins a la sala. Alguns d’ells es retrataven a l’entrada, fotografiaven la façana, més enllà de l’obra en concret es vivia una mica de ritual en el teatre. Vaig escoltar una vegada a Emilio Gutiérrez Caba comentar que envejava la fidelitat i l’admiració dels argentins pels seus actors i directors. Érica Rivas és també una actriu de teatre, cinema i televisió molt popular a Argentina però que aquí descobrim en l’excel·lent pel·lícula Relatos salvajes.

L’obra no és massa llarga, una hora i mitja que passa de pressa i de forma amable. Potser el final s’hagués pogut demorar una mica més, l’última escena es resol de forma excessivament breu. Segurament no és aquest un muntatge rodó del tot però és dels que ens fa recuperar l’afició al teatre. Sembla que s’anuncia una bona temporada, amb una oferta diversa i interessant, el problema és que els muntatges solen durar poc temps en cartell i cal estar molt atents a la programació.

_________

Escenas de la vida conyugal / Teatre Tívoli (C/ Casp, 8) / Autor: Ingmar Bergman / Direcció: Norma Aleandro / Interpretació: Ricardo Darón i Érica Rivas / 1 hora i 50 minuts / Fins el 18 d’octubre / Entre 30 i 50 euros / www.grupbalana.com

Categories
ESCENA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES