L’Espai Mariola Nos, un magnífic cau cultural a Vinaròs

Amb poc més d’un any de vida, aquesta llibreria i sala d’art organitza activitats diverses al Baix Maestrat

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Fa poc més d’un any que al número 21 del carrer Puríssima de Vinaròs (al Baix Maestrat, Comunitat Valenciana), es pot visitar l’Espai Mariola Nos. Vist des de fora és una llibreria encantadora, amb un aparador dissenyat amb molt de gust. Es veu el darrer àlbum il·lustrat per Benjamin Lacombe, Maria Antonieta (Edelvives), un parell de llibretes d’El petit príncep i molts altres llibres que conviden a entrar. Quan ho fas, amb un ràpid cop d’ull, ja pots intuir que la seva llibretera, Mariola Nos, té un gust exquisit per escollir el seu fons. Uns quants llibres de poesia d’Emily Dickinson, uns altres de Vicent Andrés Esteller, el recull de poesia d’André Breton que acaba de publicar Galaxia Gutenberg (Pleamargen: Poesía 1940-1948) i l’antologia de poesia algueresa La tercera illa (1945-2013) que ha editat Joan-Elies Adell per a l’editorial Saldonar destaquen en la prestatgeria de poesia, ben nodrida també d’autors de la comarca, com l’autor de Benicarló Josep Igual, però també de clàssics de la literatura universal. Passa a poques llibreries que puguis trobar un poemari de Salvador Iborra (en aquest cas, Els cossos oblidats), per exemple, i això, permeteu-me, reconforta molt.

Mariola Nos rep amb calidesa, amb un somriure i una extrema hospitalitat. Convida a seure i llegir una estona, ofereix orientació si la necessites i, el més important, quan et mostres agraït i decideixes seguir mirant pel teu compte, ella respecta el teu espai, la teva independència lectora. Entre les prestatgeries hi ha una mica de tot, però es nota la qualitat sobre allò purament comercial. És impossible que a una llibreria de Vinaròs no hi hagi almenys un parell de títols d’Alicia Giménez Bartlett, l’autora local més coneguda, recent Premio Planeta amb Hombres desnudos. De fet, d’autors valencians n’hi ha diversos llibres: molts exemplars de Com un record d’infantesa (Sembra) del cantautor Feliu Ventura, el Jonàs d’Isabel-Clara Simó (Edicions 62), Gegants de gel de Joan Benesiu (títol de Periscopi que la llibretera recomana de forma entusiasta), algun llibre de Ferran Torrent, Raquel Ricart i una pila d’autors publicats a Onada Edicions. També bona presència de L’illa sense temps (Meteora) d’Esperança Camps, actual consellera de cultura del govern balear, nascuda a Menorca, però amb residència habitual a València.

Mariola Nos treballa molt els autors que trepitgen el seu espai, i es nota perquè dels que l’han visitat es poden veure diversos exemplars, com és el cas de Sebastià Bennasar i el seu Cant de sirena negra (Saldonar). Ens comenta ella amb alegria, i amb el llibre de visites entre les mans, que quan va escriure a Ferran Torrent via Twitter suggerint-li que presentés el seu llibre al seu local, ell l’estava trucant per tancar agendes pocs minuts després. Explica que va rebre els llibres de l’autor la nit abans de la presentació i que això va fer que es quedés fins les quatre de la matinada llegint-lo. Llibreters així, no em digueu que no, són una joia! De fet, no exagero si dic que el tracte familiar és marca de la casa; creieu-me, entrareu una vegada i ja pensareu quan podeu tornar.

Amb humor, reconeix que la seva debilitat són els àlbums il·lustrats, que ella mateixa en compra uns quants i que, per tant, la seva llibreria és la seva perdició. Però quina meravellosa perdició! Mariola Nos és un espai profundament seu i alhora profundament de tots. Confessa que va organitzar una presentació del llibre de Xavi Ayén, Aquellos años del boom (RBA Libros), per interès personal, perquè va xalar amb la selva lectura i així podia compartir amb els vinarosencs la seva troballa literària.

Reconeix que no és fàcil mantenir un negoci com aquest, que hi ha mesos complicats, però que mentre la cosa aguanti, ella tirarà cap endavant. I tant de bo sigui així, perquè el seu espai és una petita joia del Maestrat. No només ven llibres, sinó que també és un espai d’exposició d’art (al pis superior) i un centre d’activisme cultural amb presentacions diverses i recitals de poesia. Mariola Nos es declara una enamorada de la poesia; ella mateixa ha publicat un poemari, Em remou la sinceritat, tot i que en el moment de la meva visita no li quedaven exemplars. No ho comentem, però les seves prestatgeries estan plenes de literatura japonesa: Soseki, Akutagawa, Sôgi, Shôhaku… En el seu discurs, tan ple d’il·lusió, entusiasme i vitalitat (com contagia el seu caràcter enèrgic!) només hi ha un petit lament, el fet que algunes editorials triguen massa temps a servir les comandes, i això perjudica a qualsevol petita llibreria, cosa ben certa, especialment (i això ho dic jo) si els llibres són de les grans editorials, a vegades massa preocupades en els grans comptes (Fnac, El Corte Inglés, Casa del Libro, Amazon o Carrefour) i, en canvi, massa descuidades dels petits negocis que tanta vida generen al seu voltant.

Vaig estar poc més de mitja hora a l’Espai Mariola Nos, però sé que, tot i viure a Barcelona, ja és un espai una mica meu. Sé que aquesta llibreria i centre d’activisme cultural estarà en les meves futures visites al Baix Maestrat. I animo, com no podia ser de cap altra manera, a què si viviu a prop o si algun dia aneu per la zona, us apropeu a aquest encantador i acollidor espai. Seieu al seu banc de segona mà portat des de Morella, agafeu qualsevol dels llibres que hi ha, compreu-lo o no, però no deixeu de petar la xerrada amb l’ànima de la festa, Mariola Nos. Gràcies per tan bona acollida i per confiar en la cultura i promoure-la amb tanta passió i perseverança.

 

__________

Espai Mariola Nos / Carrer Puríssima, 21 / Vinaròs (Baix Maestrat) /  Telèfon 964 78 86 69 / www.espaimariolanos.cat

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES