Un bestseller elisabetià sobre l’amor i el desig al Teatre Goya

El violoncel·lista Lluís Claret i els actors Emma Vilarasau i Jordi Bosch porten a l'escenari 'Venus i Adonis' de Shakespeare

Maria Nunes / @mnunesal


Venus i Adonis és un deliciós poema narratiu que un jove William Shakespeare va escriure entre 1592 i 1593, durant un dels períodes en què per una epidèmia de pesta les autoritats de Londres havien decretat el tancament temporal dels teatres, fet força freqüent a l’època. El poema va ser publicat el 1593 i va constituir un gran èxit, fins al punt que es considera el llibre més venut de l’època elisabetiana. Cal no oblidar que Shakespeare era, en el seu moment i per als seus contemporanis, més famós i reconegut com a poeta que no pas com a autor teatral.

El poema parteix d’un dels famosos passatges mitològics de Les Metamorfosis d’Ovidi, i narra com Adonis es disposa a anar de caça i és caçat en la xarxa de la seducció de la deessa Venus, però la caça serà també el motiu que estroncarà la vida del més bell dels mortals. El poema és una fita de la literatura amorosa on l’extraordinari talent poètic de l’autor ens presenta un contrast de punts de vista sobre la naturalesa de l’amor, la passió, la seducció i el desig amb el contrapunt del neguit per la passió no corresposta, la gelosia i el dolor per la pèrdua de l’ésser estimat. Shakespeare ens brinda una versió de l’episodi mitològic amb una enorme càrrega sensual i eròtica narrada amb l’elegant, subtil i refinada retòrica pròpia del barroc i amb la intensitat i la potència extraordinàries dels seus versos.

L’espectacle que ens presenten Emma Vilarassau i Jordi Bosch té la virtut de la sobrietat que dóna tot el relleu a la paraula i a l’esplèndid text del poema. Els versos de Shakespeare, amb traducció de Joan Sellent, són els protagonistes absoluts, i gràcies a la naturalitat i l’expressivitat amb què són dits per aquests dos grans actors ens arriben a connectar amb la riquesa de matisos i la profunditat humana característiques de tota obra de William Shakespeare. La proposta musical de Lluís Claret, que interpreta al violoncel una selecció de fragments de Johann Sebastian Bach, François Couperin i altres compositors barrocs, s’integra perfectament amb els versos del poema tot reforçant-ne la sensualitat, la lleugeresa i la passió de l’inici, i subratllant-ne progressivament el dramatisme de la part final amb unes notes de refinament exquisit que uneixen poesia i música en una síntesi d’una gran bellesa.

________

Venus i Adonis / Teatre Goya (C/ Joaquín Costa, 68) / Text de William Shakespeare / Proposta dels actors Emma Vilarasau i Jordi Bosch i el violoncel·lista Lluís Claret / 70 minuts / Fins el 19 de juny / 18 euros / www.teatregoya.cat

Categories
ESCENA
2 Comentaris en aquesta entrada.
 • Joan Sellent
  22 juny 2016 at
  Deixa una resposta

  Que ho van recitar en anglès? ¿Eren realment i directament les paraules de Shakespeare, les que es van sentir al Teatre Goya en boca de Jordi Bosch i Emma Vilarasau?

  • Llegir en cas d’incendi
   23 juny 2016 at
   Deixa una resposta

   Benvolgut Joan: Hem afegit el teu nom com a traductor del text. Normalment el posem, però aquesta vegada se’ns havia passat. Gràcies i disculpa.

  Deixa una resposta

  ALTRES ARTICLES