Els il·lustradors de casa estan de moda

Els àlbum il·lustrats tornen a agafar embranzida gràcies al talent d'una nova generació de creadors i editorials que hi aposten
Detall d'una il·lustració de Marta Altés

Alba Puig. Barcelona / @littlecuentus


Quan parlem de llibres infantils sovint es mencionen dos noms, el de l’autor i el de l’il·lustrador, però… sempre li donem importància a aquesta segona professió? Segons el diccionari, un/a il·lustrador/a és aquell que il·lustra, especialment un llibre o un conte, però en el món dels llibres infantils –i res a discutir en el dels àlbums il·lustrats en particular- l’il·lustrador és aquell qui dóna vida al llibre i qui plasma estèticament tot allò que no poden dir les paraules i on la imaginació no pot arribar. Vaja, que és una part molt important del procés!

Gràcies a la nova etapa de difusió i reconeixement que està vivint l’àlbum il·lustrat, estan arribant a les nostres prestatgeries grans talents del dibuix que ja prenen el relleu de grans figures com Violeta Denou, Joma o Pilarín Bayés. I és que a casa nostra també hi tenim molt de talent, no cal sempre fer la maleta per anar-lo a buscar! Els seus noms són coneguts, se’n fan objectes de regal i fins i tot molts fan el salt de posar imatge a escriure les seves pròpies històries.

Rocío Bonilla, publicista transformada en il·lustradora gràcies a la seva maternitat, ha vist com alguns dels seus llibres es colaven a les llistes dels més venuts aquest darrer Sant Jordi. Ha publicat amb diverses editorials títols com La muntanya de llibres més alta del món i De quin color és un petó, d’Animallibres. També és coneguda per il·lustrar la sèrie d’emocions Los atrevides escrita per Elsa Punset a Beascoa.

Una altra artista del llapis de color que ha passat de posar imatge a textos a escriure les seves pròpies aventures (tot i que combina ambdues coses) és la Marta Altés. Una dissenyadora gràfica amb inquietuds que la van dur a estudiar il·lustració a Londres, que ha hagut de triomfar lluny de casa nostra perquè la poguéssim veure publicada com a il·lustradora i autora aquí. Sota el segell Blackie Little -de l’editorial Blackie Books- ha publicat diverses obres com autora i il·lustradora, entre elles Petita a la jungla i Sóc un artista.

L’Albert Arrayàs es defineix a ell mateix com un il·lustrador hiperactiu i jove, molt jove, però ja amb una gran experiència al darrere. Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona que des de llavors no ha parat de treballar. A banda de col·laborar amb revistes i fer exposicions, ha il·lustrat llibres com Om, d’Alba Editorial; Dalí, on ha posat imatge al text del periodista Jordi Nopca, d’editorial Mediterrania –on il·lustra la mítica agenda anual de l’editorial- i el recent publicat Cuentos para crecer por dentro, de Nube de Tinta.

No podem oblidar-nos de mencionar a la dissenyadora gràfica i il·lustradora Anna Llenas, que ha assolit dins el món de la il·lustració un fenomen poc comú, el fenomen fan. Hi ha qui a través dels seus contes i il·lustracions entra dins del seu particular món i s’acaba comprant també els objectes de regal que dissenya o els propis personatges fets ninot, com en el cas del llibre que l’ha catapultat a la fama El monstre de colors, de Flamboyant. Ara ha publicat T’estimo (quasi sempre) el llibre pop-up amb Estrella Polar i també Talpet terratrèmol amb Beascoa.

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES