Un Premi Planeta marcat pel canvi de seu i la tensió política

El guardó més ben dotat de les lletres espanyoles arriba a la seva 66a edició amb Javier Sierra com a favorit per guanyar-lo
Premio Planeta 2017 javier sierra
Aquestes són les deu novel·les finalistes

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

La 66a edició del Premi Planeta de Novel·la arriba envoltada de política, ja que pocs dies abans que tingui lloc l’entrega del guardó, el Grup Planeta va decidir canviar la seva seu social a Madrid, només uns minuts després que Carles Puigdemont pronunciés el seu discurs en el que declarava la independència i seguidament la suspenia. És per això que el president del grup, Josep Crehueras, ha hagut de donar explicacions abans de donar pas al tema literari. Segons Crehueras, “els projectes empresarials necessiten estabilitat i regles del joc clares, i per tal de preservar els interessos dels nostres autors, proveïdors, accionistes i treballadors, vam decidir traslladar la seu social a Madrid, una decisió dolorosa”. A més, el directiu considera que “vivim en una societat democràtica i madura i crec que aquesta democràcia forta deu ser la base per resoldre el conflicte, amb diàleg amb respecte a la llei.” Crehueras ha demanat a les forces polítiques que aprofitin la via que s’ha obert per reformar la Constitució per arribar a acords, però descarta tornar la seu social a Barcelona en un futur.

I encara que el tema polític ha acompanyat la roda de premsa prèvia a l’entrega del Planeta, també s’ha parlat de literatura. Deu són les novel·les finalistes que opten a emportar-se el premi més ben dotat de les lletres espanyoles, escollides entre els 634 originals presentats, la majoria d’ells procedents d’Espanya, però amb una àmplia representació d’Amèrica Llatina. Com és habitual, el ball de possibles guanyadors comença quan el periodista gallec Xurxo Fernández ofereix el resultat de les seves investigacions, sempre en to d’ironia. Aquest any, ha sortit amb que el gran candidat era Chiquito de la Calzada, per allò de buscar un guanyador que ajudi a calmar la tensió que es viu a Espanya. Bromes a banda, un dels primers noms que ha sortit és el de Juan Gómez Jurado, però després s’ha comentat que algú a sentit a algun dels membres del jurat parlar en veu baixa del cubà Leonardo Padura, una possibilitat que ha estat descartada pels propis periodistes perquè aquest escriptor publica nova novel·la a principis del 2018. I ja, quan semblava que marxaríem sense un nom, ha començat a sonar fort Javier Sierra, un etern candidat a guanyar el Planeta, que sembla que aquest any té tots els números per ser l’escollit.

L’any passat la guanyadora va ser Dolores Redondo amb la seva novel·la Et donaré tot això, que ha esdevingut tot un èxit editorial amb traduccions a dinou llengües i amb presència en quaranta països, segons ha explicat el director general de Planeta, Jesús Badenes. El grup editorial presumeix, doncs, de bona salut del premi i Crehueras assegura que a dia d’avui no entra en els seus plans traslladar la gala del premi de Barcelona a Madrid en properes edicions. Demà sabrem el guanyador o guanyadora en un sopar on no hi assistirà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, però sembla haver confirmat els consellers Santi Vila i Lluís Puig. Per part del govern central, està prevista l’assistència de la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES