Rosa Navarro Durán apropa ‘L’Ilíada’ als més petits

La catedràtica de literatura segueix adaptant els clàssics universals per a joves lectors, amb il·lustracions de Francesc Rovira
la iliada homero rosa navarro duran

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


La catedràtica de literatura Rosa Navarro Durán segueix en la seva missió d’apropar els clàssics universals als més petits. Ho fa gràcies a les seves adaptacions per a joves lectors de diferents edats, en una col·lecció que publica l’editorial Edebé. D’entre els molts títols que ha adaptat, estan el Quixot, l’Odissea, el Tirant lo Blanc o Romeo i Julieta. Alguna vegada s’ha atrevit fins i tot amb algun títol menys conegut, com Las fabulosas aventuras del caballero Zifar, una novel·la de cavalleries del segle XIV.

Als nens i nenes els hi agraden les aventures, els herois, i tot aquells personatges prototípics que trobem en els clàssics de la literatura universal. És per això, que gràcies a aquestes adaptacions, els nens es poden enganxar a la lectura. El darrer repte literari de Navarro Durán és La Ilíada, la joia d’Homer que Edebé publica en castellà amb il·lustracions de Francesc Rovira, un soci habitual de l’autora. Es tracta d’una versió per a lectors a partir de vuit anys on s’explica el que va succeir durant les darreres setmanes de la guerra de Troia, en la qual es van enfrontar grecs i troians. L’obra comença amb la fúria del més gran dels herois grecs, Aquiles, per l’ofensa que li va fer el rei Agamèmnon.

Segons la seva autora, hi ha un passatge d’aquesta obra que la va deixar fascinada, aquell on tres cavalls immortals d’Aquil·les es posen a plorar quan maten a Patrocle. “És tan emocionant veure plorar els cavalls per la mort de Patrocle perquè aquest els cuidava molt bé, que jo només volia adaptar La Ilíada per fer que els cavalls plorin i que els nens s’emocionin. I el nen no s’oblidarà d’aquesta imatge”, ens explica. Per ajudar als lectors, el llibre inclou un índex de noms propis i també una petita guia per endinsar-se en el camp de batalla i conèixer els guerrers dels dos bàndols. Els nens i nenes es trobaran en aquesta epopeia amb personatges com Aquiles, Hèctor, Afrodita, Odisseu o Paris. La bona notícia, a més, és que si els joves lectors es queden amb ganes d’aventures, poden continuar amb l’Odissea, publicada en la mateixa col·lecció (“Clásicos contados a los niños”), que ja arriba al número 14 amb La Ilíada.

 

la iliada francesc rovira

la iliada contada a niños

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES