El gosset Molsa cerca els seus amos en plena guerra al Lliure

Thomas Noone dirigeix l’espectacle de dansa i titelles que adapta la novel·la infantil ‘Molsa’ de l’escriptor David Cirici
molls david cirici teatre lliure

Manel Haro/ @manelhc


L’aventura del gosset Molsa li ha donat moltes alegries al seu creador, l’escriptor català David Cirici. El 2013 va guanyar el Premi Edebé de literatura infantil amb el llibre que protagonitza aquest animal tan tendre que ha seduït a milers de lectors dintre i fora de Catalunya. Molsa explica la història d’un gos que, sense entendre el perquè de les guerres, veu com la seva llar i la família amb qui vivia desapareix en caure una bomba que ho destrueix tot. Entre les runes, busca sense èxit els seus amos, els nens Janinka i Mirek, però Molsa ha de fugir per salvar la vida, i va passant per desventures i amos de la més variada condició. Tot i així, la sensació de pèrdua no desapareix i continua buscant-los, perquè potser, qui sap, van sobreviure al bombardeig.

Diu Cirici que la idea de Molsa va sorgir d’una mala època: “em sentia sol i una mica abandonat, desvalgut, insegur. I aquesta història em permetia desfogar-me una mica i posar-hi també una mica d’humor.” L’autor explica també que “el punt de vista d’un gos és un punt de vista especialment innocent, propi d’algú que no entén gaire, o gens, les coses dels humans. Un punt de vista diferent, d’algú que ensuma molt, ho veu moltíssim, hi sent encara més, però no aprecia els colors, ni les ideologies, ni pot saber les causes de la guerra”. Molsa parla de la fragilitat de la vida, la pèrdua i la reconstrucció.

Aquesta novel·la va guanyar els premis internacionals més importants de literatura infantil, com són el que atorga la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya o el Premi Strega infantil. L’èxit ha fet que el gosset Molsa pugi al Teatre Lliure, en un espectacle dirigit per Thomas Noone amb ballarins i titelles. L’obra se centra en quatre etapes de la vida del gosset, que representen quatre estats d’emoció: la vida al carrer, la pèrdua de la vida al camp (la recerca), la vida entre reixes (la rendició) i la nova vida en família (la frustració i l’esperança). Cada pas entre escenes es trenca amb una seqüència d’imatges tipus historieta gràfica, que fan referència a un acte de la guerra (bombardeig, caravanes de tancs, camp de presoners…).

Diu Cirici, però, que la guerra no és més que un rerefons que servirà perquè Molsa posi els nens de part dels qui volen la justícia i la pau. I és que aquest espectacle pretén ser un cant a l’amor, l’amistat, la fraternitat i la solidaritat. L’espectacle, que té una durada d’uns 45 minuts, està pensat per a nens i nenes a partir de 8 anys i es pot veure a l’Espai Lliure de Montjuïc fins el 17 de desembre.

 

______

Molsa / Teatre Lliure (Plaça de Margarida Xirgu) / Text de David Cirici / Direcció de Thomas Noone  / 45 minuts / Fins el 17 de desembre de 2017 / De 8 a 11 euros / www.teatrelliure.com

Categories
ESCENAFamiliars
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES