L’univers íntim dels homes

A '22 homes i un desig', Marta Romagosa presenta una sèrie d'històries quotidianes que recullen pensaments, il·lusions, desitjos i pors
22 homes i un desig de marta romagosa

Marta Planes. Lleida / @martaplanes


22 homes i un desig, de Marta Romagosa (Rosa dels Vents) ens presenta vint-i-dos personatges masculins que ens descobreixen els seus pensaments, il·lusions, desitjos i pors amb històries particulars que són alhora universals. Arriba després de l’èxit de Tots els noms del desig, un recull de vint relats amb noms de dona. En Sergi, en Carles, en Víctor, l’Èric, l’Òscar, l’Edu, en Josep… protagonitzen històries quotidianes, amb finals feliços o amargs; oberts o tancats, però gairebé sempre sorprenents.

La paternitat, l’amor (o el desamor), el sexe, l’amistat o la mort són els temes universals que l’autora ens fa arribar a traves dels seus personatges: en Carles i en Jaume, que han perdut un fill; en Toni, a qui acaba de deixar la dona; en Xavi que canvia de vida; en Santi que té una aventura excitant i estranya amb una periodista; l’Èric i la seva dona, que practiquen regularment l’intercanvi de parelles; en Tom, que té fòbia als vaixells per uns motius ben poderosos; en Mike, que ha trobat la felicitat amb la Jan; en Pere, un despòtic empresari, o en Paco, un maltractador, que somia a ser un bon avi per a un nen, no pas per a una nena. Homes feliços, tristos, desorientats o abandonats, tendres o distants, espantats o esperançats, els trobem immersos en relacions que comencen o s’acaben, vides viscudes amb esperança o immerses en la rutina.

Aquests contes curts (una mitjana de deu pàgines per cada història) requereixen de l’autora un exercici intens: cal presentar el personatge ràpidament però sense cometre l’error de caricaturitzar-lo o convertir-lo en un estereotip i propulsar-lo cap a l’acció que ens vol explicar sense perdre la tensió narrativa, que és l’espina dorsal d’una història breu. Als vint-i-dos relats s’hi suma el desig final, un capítol protagonitzat per la Maria que arrodoneix un llibre que, com va explicar l’autora en una entrevista a Catalunya Ràdio, “no és ni per a homes ni per a dones: és unisex”.

Categories
LLIBRESRelats
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES